Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα τον εμβολιασμό

Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα τον εμβολιασμό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

«Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου - αντί για τις 29 Δεκεμβρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Μετά την έγκριση του εμβολίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση το πολύ εντός τριών ημερών, μετά από διαβουλεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού «Ελευθερία» σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας».

Το σχέδιο εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα και πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

Το σχέδιο προβλέπει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 65 κινητές μονάδες. «Η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χθες ο πρωθυπουργός. 

Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

Το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης και οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν;

Διεθνή / Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά;

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και τα πλήγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επανέφεραν στην επιφάνεια τα ερωτήματα για το πού φυλάσσονται τα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα
LIFO NEWSROOM