ΗΠΑ: Συνεδριάζουν σήμερα οι εκλέκτορες, για την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Συνεδριάζουν σήμερα οι εκλέκτορες, για την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν Facebook Twitter
EPA
0

Το σώμα των εκλεκτόρων συνεδριάζει σήμερα για να ανακοινώσει και τυπικά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην αναγνωρίζει την ήττα του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει απόψε ομιλία από το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου μένει, μετά την τυπική επιβεβαίωση της νίκης του. Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά στις 50 πολιτείες. Ο Δημοκρατικός συγκέντρωση αριθμό ρεκόρ ψήφων, 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων που ψήφισαν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο: κάθε πολιτεία δίνει την ψήφο των εκλέκτορων της- ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό- στον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους τοπικά. Ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 εκλέκτορες, έναντι 232 του Τραμπ.

Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες ή συνεργάτες ενός υποψηφίου. Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές μαθαίνονται τα ονόματά τους, όπως φέτος της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είναι εκλέκτορας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αν και στο παρελθόν έχει συμβεί λίγοι εκλέκτορες να μην ψηφίζουν τον υποψήφιο που ήταν πρώτος στην πολιτεία τους, αυτό ποτέ δεν έχει αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κάνει λόγο- χωρίς αποδείξεις- για «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», κάτι που έκανε ξανά μέσω Twitter την Κυριακή. «Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες;», έγραψε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει καμία απόδειξη για αυτές τις καταγγελίες, ενώ έχουν απορριφθεί σχεδόν όλες οι προσφυγές του «στρατοπέδου» του στη δικαιοσύνη.

Εκτιμάται ότι ο Τραμπ δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του ακόμη και μετά την ανακοίνωση από το σώμα των εκλεκτόρων. Εξάλλου, μέσω στο σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter «Η μάχη μόλις άρχισε!».

Όταν δημοσιογράφος του Fox News τον ρώτησε αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όπως συνηθίζεται να γίνεται, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: «Δεν θέλω να μιλώ γι' αυτό».

Ο Τραμπ ίσως να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: κάποιοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση. Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ