Νορβηγία: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν σε ανασκαφή πλοίο των Βίκινγκ κατάλληλο για βασιλιά

Νορβηγία: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν σε ανασκαφή πλοίο των Βίκινγκ κατάλληλο για βασιλιά Facebook Twitter
Εκτιμάται ότι το πλοίο έμοιαζε με αυτό, που εκτίθεται στο Όσλο (Πηγή φωτό EPA)
0

Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ελπίζουν ότι αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουν την ανασκαφή που φέρνει στο φως ένα σπάνιο θαμμένο πλοίο των Βίκινγκ στο Gjellestad, νοτιοανατολικά του Όσλο.

Πρόκειται για την πρώτη ανασκαφή αυτού του είδους στη Νορβηγία έπειτα από περίπου έναν αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου σάπισε με τους αιώνες, αλλά ο αρχαιολόγος Κνουτ Πάσκε πιστεύει ότι τελικά η διάταξη των σιδερένιων καρφιών θα επιτρέψει να κατασκευαστεί ένα αντίγραφο.

Ραντάρ διείσδυσης εδάφους αποκάλυψε ότι το πλοίο έχει μήκος περίπου 19 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα, κάτι που το κάνει ισάξιο των καλά διατηρημένων πλοίων των Βίκινγκ που εκτίθενται στο Όσλο. Εκείνα είχαν βρεθεί στη δυτική πλευρά του φιορδ του Όσλο.

Οι Βίκινγκ ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν πανιά τον 9ο αιώνα, αλλά και πάλι χρειάζονταν και δυνατούς κωπηλάτες για τα επικά ταξίδια τους. Το πλοίο του Gjellestad χρονολογείται από το 750-880 μ.Χ., σύμφωνα με τον Πάσκε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν με πανιά ή με κωπηλάτες. Άλλα πλοία συνδύαζαν και τα δύο», σημείωσε ο αρχαιολόγος. Η εξέταση της καρίνας θα είναι κρίσιμης σημασίας. «Η καρίνα μοιάζει πολύ διαφορετική από τα άλλα πλοία και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό», συμπλήρωσε.

Το Gjellestad είναι ένας μεγάλος χώρος ταφής, με έως και 20 τάφους και τύμβο. Το πλοίο ξεκάθαρα σχετίζεται με τους παλιότερους τάφους και ιδιαίτερα με τον μεγάλο τύμβο, δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, Κρίστιαν Ρόντσρουντ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ταφή του πλοίου μπορεί να έγινε για έναν βασιλιά, μια βασίλισσα ή έναν ευγενή πολεμιστή. Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει βρει οστά από μεγάλο ζώο- πιθανότατα άλογο ή ταύρο- αλλά όχι ανθρώπινα οστά. «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η κοινωνία είχε επαφές σε μακρινά μέρη και ο άνθρωπος που ετάφη στο πλοίο μπορεί να είχε ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Οι Βίκινγκ χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες πλοία. Αποτελούνταν από επικαλυπτόμενες σανίδες από βελανιδιά και είχαν στεγανοποίηση από πίσσα. Η κατασκευή ήταν ελαφριά, προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν στη στεριά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ