Ιαπωνία: Οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους συνολικούς νεκρούς από κορωνοϊό

Ιαπωνία: Οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους συνολικούς νεκρούς από κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφεται στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέσω των προειδοποιήσεων των ειδικών ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει κρίση ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σύμφωνα με τα στατιστικά της κυβέρνησης, οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ήταν περισσότεροι από τους συνολικούς θανάτους λόγω κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 2.153 αυτοκτονίες στην Ιαπωνία, ενώ έως την Παρασκευή ο κορωνοϊός είχε κοστίσει 2.087 ζωές στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ερίκο Κομπαγιάσι έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές. Την πρώτη φορά, στα 22 της χρόνια, είχε δουλειά πλήρους απασχόλησης στις εκδόσεις αλλά ο μισθός της δεν επαρκούσε για να πληρώσει το νοίκι της και να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά. «Ήμουν πραγματικά φτωχή», λέει η Κομπαγιάσι, που έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τις αισθήσεις της σε νοσοκομείο μετά την απόπειρα.

Τώρα, στα 43 της, η Κομπαγιάσι έχει γράψει βιβλία για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία της και έχει σταθερή δουλειά σε ΜΚΟ. Όμως, ο κορωνοϊός επαναφέρει το στρες που ένιωθε παλιότερα. «Ο μισθός μου μειώθηκε και δεν μπορώ να δω το φως στην άκρη του τούνελ. Διαρκώς νιώθω ότι μπορεί να επιστρέψω στη φτώχεια», εξηγεί.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Η μαζική ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και το άγχος έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δημοσιεύουν γρήγορα τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες. Στοιχεία που μπορεί να δώσουν σε άλλες χώρες μια εικόνα για τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα για την πανδημία στην ψυχική υγεία και το ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες.

«Δεν είχαμε καν lockdown και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι ελάχιστος σε σύγκριση με άλλες χώρες... παρόλα αυτά βλέπουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών», δήλωσε η Μιτσίκο Ουέντα, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο και ειδική επί των αυτοκτονιών. «Αυτό δείχνει ότι άλλες χώρες μπορεί να δουν παρόμοια ή ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών στο μέλλον», συμπληρώνει.

Η Ιαπωνία διαχρονικά πασχίζει με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2016 οι θάνατοι από αυτοκτονίες ήταν 18,5 ανά 100.000 κατοίκους, με την Κορέα δεύτερη με 10,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Τη δεκαετία έως το 2019 ο αριθμός των αυτοκτονιών μειωνόταν και έπεσε σε περίπου 20.000 πέρυσι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, ο μικρότερος αριθμός από τότε που οι αρχές αποφάσισαν να κρατάνε τα σχετικά στατιστικά, το 1978.

Όμως, η πανδημία φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτή την τάση και η άνοδος των αυτοκτονιών επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Παρότι αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό των συνολικών αυτοκτονιών σε σύγκριση με τους άνδρες, ο αριθμός των γυναικών που βάζουν τέλος στη ζωή τους αυξάνεται.

Τον Οκτώβριο, οι αυτοκτονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 83% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η αντίστοιχη αύξηση που κατέγραψαν οι αυτοκτονίες ανδρών ήταν 22%. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Οι γυναίκες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων ημιαπασχόλησης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο, όπου έγιναν πολλές απολύσεις.

Σε παγκόσμια έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση CARE, το 27% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό των ανδρών που έδωσε την ίδια απάντηση ήταν το 10%.

Πέρα από τις ανησυχίες που αφορούν στο εισόδημα, οι γυναίκες είναι εκείνες που βαρύνονται με την ευθύνη των παιδιών που μένουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η πίεση που βιώνουν εντείνεται και από το γεγονός ότι ανησυχούν περισσότερο για την υγεία και την ευημερία των παιδιών του λόγω του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Ανάμεσα στα νέα έγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται email από το 2001 που ξεκινά με τη φράση «Βρίσκομαι στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας στο Μπαλμόραλ»
THE LIFO TEAM