Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA και η γερμανική ομόλογή της BND έλεγχαν, όχι μία, αλλά δύο ελβετικές εταιρείες κρυπτογραφίας για να κατασκοπεύουν με την άνεσή τους ξένες κυβερνήσεις.

  

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και η ελβετική δημόσια τηλεόραση SRF είχαν αποκαλύψει πως η CIA και η BND ήλεγχαν από το 1970 την εταιρεία Crypto AG. Μέσα στην εβδομάδα όμως αποκαλύφθηκε πως και πίσω από την ελβετική εταιρεία Omnisec κρύβονταν οι δύο μυστικές υπηρεσίες.

 

Τις νέες αποκαλύψεις έκανε η ελβετική δημόσια τηλεόραση και οι Ελβετοί βουλευτές ζητούν τώρα την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

 

Μεταξύ των πελατών της Crypto ήταν χώρες όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Λιβύη, χούντες της Λατινικής Αμερικής αλλά και το Βατικανό σύμφωνα με την Washington Post. Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι Αμερικανοί κατάσκοποι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

 

Η Omnisec πουλούσε για χρόνια συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, μηνυμάτων και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μέχρι που έκλεισε το 2018. Οι ικανοποιημένοι πελάτες ξένων κυβερνήσεων νόμιζαν πως οι επικοινωνίες τους ήταν ασφαλείας αλλά στην πραγματικότητα Αμερικανοί και Γερμανοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν ανενόχλητοι τις ανταλλαγές των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

 

Η Omnisec είχε προμηθεύσει με συσκευές OC-500 και ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα. 

 

Η κοινοβουλευτική έρευνα για την πρώτη υπόθεση της Crypto AG είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, αλλά είχαν «παραλείψει» να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.


«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS) [...[ γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Όμως οι Ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους έδιναν αναφορά.

 

 

Με πληροφορίες από AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr