Δολοφονήθηκε ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν- Του έστησαν ενέδρα

Δολοφονήθηκε ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν- Του έστησαν ενέδρα Facebook Twitter
Οι δράστες της επίθεσης του είχαν στήσει ενέδρα (Πηγή φωτό EPA)
0

Κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν, που περιγράφεται ως ο «αρχιτέκτονας» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, δολοφονήθηκε σε επίθεση σε δρόμο.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε θύμα ενέδρας στην πόλη Αμπσάρντ, 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης. Οι τέσσερις δράστες άνοιξαν πυρ, αφότου ακούστηκε μία έκρηξη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα ιρανικά ΜΜΕ.

Ο Φαχριζαντέχ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε και ο σωματοφύλακάς του.

Το 2018, κατά τη διάρκεια παρουσίασης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε περιγράψει τον Φαχριζαντέχ ως τον επικεφαλής του προγράμματος του Ιράν για τα πυρηνικά όπλα. «Να θυμάστε αυτό το όνομα, Φαχριζαντέχ», είχε πει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε εκείνη την παρουσίαση, κατηγορώντας το Ιράν ότι αποκρύπτει και επεκτείνει τα πυρηνικά όπλα του.

Ο Φαχριζαντέχ ήταν στην αμερικανική λίστα των κυρώσεων. Ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης και καθηγητής φυσικής στο Imam Hussein University, ήταν ένας άνθρωπος που τον κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου, σημειώνει ο Guardian.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2018 δεν υπήρχαν δημοσιευμένες φωτογραφίες του, ενώ μετά τη δολοφονία αρκετών άλλων πυρηνικών επιστημόνων ενισχύθηκε το μυστήριο και η ασφάλεια γύρω του, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από Ισραηλινούς εκτελεστές.

Ανέλαβε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φυσικής το 1988 και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής που το διαδέχθηκε, από όπου εκτελείται το μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM