ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σάνα Μάριν: Η φεμινίστρια Φινλανδή πρωθυπουργός πρεσβεύει πως τα τρανς άτομα έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται

Σάνα Μάριν: Η φεμινίστρια Φινλανδή πρωθυπουργός πρεσβεύει πως τα τρανς άτομα έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται Facebook Twitter
Σάνα Μάριν: Η φεμινίστρια Φινλανδή πρωθυπουργός πρεσβεύει πως τα τρανς άτομα έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται (EPA)
0

Η Σάνα Μάριν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, μίλησε για σχέδια μεταρρύθμισης του Trans Act, του νομοθετικού πλαισίου δηλαδή για τα τρανς άτομα, ώστε να μπορούν νόμιμα να αυτοπροσδιορίζονται.

Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες, η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: «Δεν είναι δουλειά μου να ορίζω τους ανθρώπους. Είναι καθήκον του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται».

Το αμφιλεγόμενο Trans Act απαιτεί από τα άτομα τρανς να υποβληθούν σε χρόνιες εξετάσεις ψυχικής υγείας και να επιβάλουν στείρωση για να αποκτήσουν νόμιμη αναγνώριση φύλου.

Το 2017, ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της νομοθετικής πράξης απέτυχε λόγω έλλειψης στήριξης από βουλευτές. Μόνο οκτώ από τα 17 μέλη της επιτροπής υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Trans Act θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο μέσα στο επόμενο έτος. Για πρώτη φορά, και τα πέντε κόμματα του συνασπισμού τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Ο Μάριν δήλωσε πως «Η Φινλανδία είχε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι, έχουμε συνηθίσει να προσπαθούμε να κάνουμε συμβιβασμούς και να προσπαθούμε να βρούμε συναίνεση μεταξύ διαφορετικών κομμάτων».

Ακτιβιστές πιέζουν τη Σάνα Μάριν και άλλους πρωθυπουργούς να μεταρρυθμίσουν το Trans Act εδώ και χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε το 2017 ότι η απαίτηση στείρωσης για να αλλάξουν οι άνθρωποι τη νόμιμη αναγνώριση φύλου τους ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η φινλανδική κυβέρνηση επέλεξε να μην εφαρμόσει τις συστάσεις του. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές θυγατρικές του ΟΗΕ ζήτησαν «εξάλειψη της καταναγκαστικής και άλλης ακούσιας στείρωσης».

Ο Σάκρις Κούπιλα, ένας τρανς ακτιβιστής, στερήθηκε τη νομική αναγνώριση φύλου αφού αρνήθηκε την αναγκαστική στείρωση. Έκανε μια διεθνή εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του Trans Act με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο τρανς ακτιβιστής Κάσπερ Κίβιστο συναντήθηκε με τον τρέχοντα συνασπισμό για να προσφέρει συμβουλές σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Δήλωσε πως «Έχουμε τη νεότερη γυναίκα ηγέτη μιας χώρας, αλλά από μόνη της είναι απλώς ένα σύμβολο. Πρέπει να έχει την υποστήριξη του συστήματος, για να μπορέσει να κάνει πραγματικά τη διαφορά».

Ο Άντι Ρίνε, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, είχε προγραμματίσει να αφαιρέσει την απαίτηση της στείρωσης από το νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, παραιτήθηκε πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο. Είχε επίσης προγραμματίσει να απαγορεύσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ενδοφυλλικά βρέφη.

Η κυβέρνηση της Μάριν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος ισότητας. Αυτό θα εισαγάγει νέες πολιτικές, που θα καλύψουν το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, θα καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία και θα βελτιώσει τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα για παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Ορισμένοι έχουν επικρίνει αυτό το πρόγραμμα επειδή δεν αναγνωρίζουν ότι αυτά τα θέματα τείνουν να επηρεάζουν δυσανάλογα κοινωνικές κάστες. Η Μάριν επιμένει ότι το Πρόγραμμα Ισότητας θα βελτιώσει τη ζωή των φυλετικών μειονοτήτων στη Φινλανδία.

Με πληροφορίες του Pink

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM