Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι γερμανικές εξαγωγές προς το τουρκικό ναυτικό

Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι γερμανικές εξαγωγές προς το τουρκικό ναυτικό Facebook Twitter
EPA/ROBERT GHEMENT
0

Από το 2004 και μετά η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακού τομέα ύψους 1,5 δις ευρώ, όπως προκύπτει από απάντηση 18 σελίδων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση του κόμματους Η Αριστερά.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Από την απάντηση της κυβέρνησης, που πρώτο έγραψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), δεν προκύπτει το ακριβές ποσό που έχει πληρώσει η Τουρκία μέχρι στιγμής για τα υποβρύχια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τα στοιχεία της Γερμανική Στατιστικής Υπηρεσίας για το εξωτερικό εμπόριο δεν είναι δυνατό να απαντηθεί «πλήρως» ποια ανταλλακτικά προορίζονταν για τα υποβρύχια. Πάντως, το γερμανικό κράτος διασφάλισε το 2009 τη σύμβαση της ThyssenKrupp Marine Systems με την Τουρκία με εγγύηση ύψους 2,49 δις.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να εξοπλίζει περαιτέρω τον δυνάστη Ερντογάν και να διχάζει κατά αυτό τον τρόπο την Ευρώπη ή αν επιτέλους θα επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία με ένα γενικό εμπάργκο όπλων», δήλωσε στην DW η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία είναι συντάκτρια της επερώτησης.

Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής η κ. Νταγκντελέν είχε συναντήσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να εστιάσει την προσοχή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Ελλάδας στο Αιγαίο η απόκτηση και χρησιμοποίηση των γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία.

Συζήτηση για τις εξαγωγές στη βουλή

Στο μεταξύ εκκρεμεί πρόταση της Κ.Ο. των Πρασίνων να συζητηθεί το θέμα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής. Στο σχέδιο ψηφίσματος καλείται η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, να καταγγείλει σχετικές συμβάσεις και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Άγκυρα.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην DW η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δικαιοσύνης και Αφοπλισμού Κάτια Κόιλ «τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλή στρατιωτικά τον νατοϊκό εταίρο και κράτος-μέλος της ΕΕ - Ελλάδα, είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία».

Αναμένεται ότι η πρόταση των Πρασίνων θα συζητηθεί είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο. Δεδομένου ότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, η προοπτική να υπερψηφιστεί δεν είναι άσχημη. Εκτός από την Αριστερά το αίτημα της γενικής απαγόρευσης εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στηρίζεται και από μέρος των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών.

Επανειλημμένα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Ρολφ Μύτσενιχ, o oποίος ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος, έχει επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την επέμβαση στη Συρία και το ρόλο της στη Λιβύη και έχει θέσει θέμα παραμονής της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM