Οι πρώτοι Αμερικανοί μπορεί να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ακόμη και στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

 

Ο δρ. Μονσέφ Σλάουι δήλωσε στο CNN πως το σχέδιο είναι να «σταλούν τα εμβόλια στα κέντρα εμβολιασμού εντός 24 ωρών» από την έγκριση ενός εμβολίου. Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα της πανδημίας, καθώς είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα (256.163) και τα πιο πολλά κρούσματα κορωνοϊού (12.126.076).

 

Η Pfizer και η BioNTech κατέθεσαν την Παρασκευή αίτηση στην FDA (υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν. Η Pfizer προσδοκά ότι θα έχει παράξει έως 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

 

Η συμβουλευτική επιτροπή της FDA αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το αίτημα των δύο εταιρειών. Ο δρ. Σλάουι δήλωσε στο CNN ότι το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει «ίσως τη δεύτερη ημέρα μετά την έγκριση, στις 11 ή 12 Δεκεμβρίου».

 

Συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί με βάση τον πληθυσμό κάθε πολιτείας. Οι πολιτείες θα έχουν την ευθύνη της απόφασης για το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, αλλά συνίσταται να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζομένους της «πρώτης γραμμής» και τους ηλικιωμένους. Έως τον Μάιο, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν πετύχει «ανοσία αγέλης» με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, δήλωσε ακόμη ο δρ. Σλάουι.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr