Ο εμβληματικός πίδακας της Γενεύης στην λίμνη Λεμάν δεν θα λειτουργήσει μέχρι νεωτέρας, επειδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού δοκιμάζει σκληρά την Ελβετία.


Ο πίδακας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των ετήσιων εργασιών συντήρησης και θα ενεργοποιείτο και πάλι αύριο, αλλά το Συμβούλιο του καντονίου της Γενεύης αποφάσισε τελικά να προβεί σε ένα συμβολικό κλείσιμο. 


«Λόγω της παρούσας υγειονομικής κατάστασης στην Ελβετία και την Γενεύη, που συνδέεται με την πανδημία Covid-19, το Συμβούλιο αποφάσισε «να κρύψει» προσωρινά το έμβλημα της Γενεύης μπροστά σε αυτό το δεύτερο κύμα. Με τον τρόπο αυτό στέλνει ένα νέο μήνυμα προς τον πληθυσμό ενθαρρύνοντας τον περιορισμό κατά το δυνατόν των εξόδων και των μετακινήσεων», αναφέρεται στη ανακοίνωση της κυβέρνησης του καντονίου.

 

EPA
EPA

 

Η Ελβετία και το καντόνι της Γενεύης δοκιμάζονται εδώ και εβδομάδες από την πανδημία και η Γενεύη έχει επιβάλει μέτρα μερικού lockdown για να περισώσει το σύστημα υγείας, το οποίο έχει οδηγηθεί σε υπερκορεσμό σε άλλες περιοχές της χώρας.


Αυτή είναι η δεύτερη φορά διακοπής της λειτουργίας του γιγάντιου σιντριβανιού μέσα στη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρώτη κράτησε 83 ημέρες κατά την περίοδο του lockdown την περασμένη άνοιξη.


Η Γενεύη ακολουθεί αντίθετη πολιτική από άλλες πόλεις του κόσμου, που αναδεικνύουν τα μνημεία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το συντριβάνι λειτουργούσε απρόσκοπτα από το 1891, πλην των ημερών με σφοδρούς ανέμους ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τις νύχτες φωταγωγείτο όπως και τόσα άλλα μνημεία ανά τον κόσμο. 

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Πρόκειται για ένα «θαύμα» της μηχανικής, με ταχύτητα εκτόξευσης του νερού στα 200 χλμ/ώρα. Μισό κυβικό νερού (μισός τόνος δηλαδή) εκτοξεύεται κάθε δευτερόλεπτο σε ύψος 140 μέτρων. Ο πίδακας επιτυγχάνεται χάρη σε δύο μηχανικές αντλίες 16 τόνων και ισχύος 1.000KW.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr