Ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται σε «αρκετές» ευρωπαϊκές χώρες μετά την καραντίνα

Ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται σε «αρκετές» ευρωπαϊκές χώρες μετά την καραντίνα Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των κρατουμένων «παρέμεινε σταθερός» στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, αλλά «άρχισε να αυξάνεται σε αρκετές από αυτές», σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από έναν ερευνητή και έναν καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία, η σταδιακή μείωση του πληθυσμού στις φυλακές που παρατηρήθηκε την άνοιξη σε μια πλειοψηφία 43 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες αναλύθηκαν, δεν συνεχίστηκε μετά τον Ιούνιο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει μια «αλλαγή τάσης», με αύξηση του αριθμού των κρατουμένων σε 15 χώρες, όπου οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι στις 15 Σεπτεμβρίου παρά στις 15 Ιουνίου.

Έτσι, ο πληθυσμός στις φυλακές αυξήθηκε κατά 16,8% σε διάστημα τριών μηνών (+443 κρατούμενοι) στη Νορβηγία, κατά 10,9% στη Σλοβενία (+136) και κατά 8,3% στη Φινλανδία (+188).

Με έναν αριθμό κρατουμένων που αυξήθηκε κατά 3,1% κατά την περίοδο αυτή (+1.815 κρατούμενοι), το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει τη Γαλλία στην κατηγορία "σταθερή" (μεταξύ +4% και -4%), όπως 21 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν είναι γνωστά για τη Ρωσία ή την Τουρκία, τις χώρες με τους περισσότερους κρατούμενους τον Ιούνιο (500.000 και 184.000 αντίστοιχα).

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι παρά αυτή την αλλαγή τάσης, ο πληθυσμός των φυλακών μειώθηκε συνολικά μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αυξήσεις το καλοκαίρι δεν αντιστάθμισαν τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν την άνοιξη με την καραντίνα.

Αυτές οι μειώσεις εξηγούνταν συγκεκριμένα από την απελευθέρωση 143.000 κρατουμένων κατά τη στιγμή των πρώτων αυστηρών περιορισμών κυρίως ως προληπτικό μέτρο κατά της Covid-19 σε 25 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία.

Για τον Μαρσέλο Εΐμπι, διευθυντή της μελέτης, και άλλοι λόγοι εξηγούν επίσης τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών, κυρίως η μείωση της δραστηριότητας των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης και η μείωση της εγκληματικότητας που προκαλείται από την καραντίνα, η οποία «αναμφίβολα μείωσε τις δυνατότητες διάπραξης των παραδοσιακών αδικημάτων».

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι τουλάχιστον 3.300 κρατούμενοι και 5.100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε 38 χώρες είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στις 15 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM