O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον Μουράτ Ουισάλ από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ. Η απόφαση ελήφθη με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Χθες, Παρασκευή, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έκλεισε στις 8,5445 λίρες.

Ο Ερντογάν είχε βάλει στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας τον τότε υποδιοικητή Ουισάλ τον Ιούλιο του 2019. Είχε αντικαταστήσει τον Μουράτ Τσετίνκαγια, εν μέσω της σύγχυσης του προέδρου επειδή η τράπεζα δεν μείωνε τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ο νέος διοικητής, Νατσί Αγκμπάλ, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Στην τελευταία συνεδρίαση, στις 22 Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 10,25%, κάτι που προκάλεσε νέες απώλειες για την τουρκική λίρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δίνει έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια σε εκείνους που τη στριμώχνουν στο «τρίγωνο του διαβόλου των επιτοκίων, των ισοτιμιών και του πληθωρισμού».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM