O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον Μουράτ Ουισάλ από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ. Η απόφαση ελήφθη με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Χθες, Παρασκευή, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έκλεισε στις 8,5445 λίρες.

Ο Ερντογάν είχε βάλει στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας τον τότε υποδιοικητή Ουισάλ τον Ιούλιο του 2019. Είχε αντικαταστήσει τον Μουράτ Τσετίνκαγια, εν μέσω της σύγχυσης του προέδρου επειδή η τράπεζα δεν μείωνε τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ο νέος διοικητής, Νατσί Αγκμπάλ, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Στην τελευταία συνεδρίαση, στις 22 Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 10,25%, κάτι που προκάλεσε νέες απώλειες για την τουρκική λίρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δίνει έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια σε εκείνους που τη στριμώχνουν στο «τρίγωνο του διαβόλου των επιτοκίων, των ισοτιμιών και του πληθωρισμού».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ