Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Μικρή πιθανότητα» να είναι έτοιμο ως τα Χριστούγεννα

Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Μικρή πιθανότητα» να είναι έτοιμο ως τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
EPA
0

Το εμβόλιο της Οξφόρδης πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους, όπως ήταν ο αρχικός «ελπιδοφόρος προγραμματισμός». 

Όπως έγινε χθες γνωστό, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την AstraZeneca δεν έχει ακόμα ελέγξει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. 

Ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής ομάδας, Andrew Pollard, τόνισε πως χρειάζεται λεπτομερής έλεγχος των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες, και υποβάθμισε την πιθανότητα εκκίνησης των εμβολιασμών σε πολίτες μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Πιστεύω πως υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο εφικτό, αλλά απλώς δεν ξέρω», παραδέχτηκε ο καθηγητής μιλώντας στις επιτροπές Επιστημών και Υγείας του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανεπιστημιακή ομάδα δεν έχει προς το παρόν ελέγξει κανένα αποτέλεσμα από τις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσει αν το εμβόλιο λειτουργεί και παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό, ή έστω αν μειώνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν το τέλος του έτους για να κάνουμε ανάλυση», πρόσθεσε. Ωστόσο ακόμα και στο «καλό σενάριο» θα χρειαστεί μετά επιπλέον διάστημα για να καταθέσουν όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. 

Αναγνώρισε ότι είναι πιθανό άλλα εμβόλια να εγκριθούν πριν το εμβόλιο της Οξφόρδης, και εξέφρασε την ελπίδα του να κυκλοφορήσουν πολλά, αποτελεσματικά εμβόλια που χρειάζονται για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη. 

Η επικεφαλής της βρετανικής «ομάδας κρούσης» για τον έλεγχο των εμβολίων, Kate Bingham δήλωσε στην ίδια επιτροπή πως «μπορεί να απέχουμε ολόκληρες εβδομάδες» από τον έλεγχο των ενδιάμεσων δεδομένων για τα εμβόλια Oxford/AstraZeneca και BioNTech/Pfizer, για τα οποία έχει υπογράψει συμβόλαια αγοράς η Βρετανία. 

Παρότι οι κλινικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, η μαζική προπαρασκευή εκατομμυρίων δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε σε περίπτωση επιτυχίας να αρχίσει αμέσως η διανομή. Η προετοιμασία, ακόμα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων, είναι πρωτοφανής και μοναδική στα χρονικά. 

Στις ΗΠΑ, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ξεκαθαρίσει πως θα δώσει έγκριση μόνο στα εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 50%, δηλαδή σε εμβόλια που θα προστατεύουν τουλάχιστον τους μισούς εξ όσων υποβληθούν σε  αυτά.

Ωστόσο το «παράθυρο» και για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό στο 40% μένει ανοικτό, καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσε στο να αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας. 

Κατά τον Pollard, ένα καλό αποτέλεσμα θα ήταν εμβόλια με σημαντικό συντελεστή αποτελεσματικότητας αλλά, όπως είπε, «είτε είναι 50%, 60%, 70%, 80% ή οποιοδήποτε νούμερο, θα είναι εκπληκτικό κατόρθωμα, καθώς θα σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι με Covid θα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο» επιτρέποντας σε άλλους ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος να υποβάλλονται χωρίς εμπόδια σε θεραπείες και χειρουργεία. 

Αλλά ακόμα και αν το εμβόλιο κυκλοφορήσει, αυτό δεν θα σημαίνει το άμεσο τέλος της πανδημίας. «Θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα αν πετύχουμε τον στόχο αποτελεσματικότητας, αλλά δυστυχώς, δεν θα σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αμέσως. Οι εμβολιασμοί παίρνουν χρόνο και δεν θα υποβληθούν όλοι σε αυτούς. Και παράλληλα θα έχουμε ανθρώπους που θα κολλούν τον ιό επειδή είναι πολύ καλός στο να μεταδίδεται».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM