Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Μικρή πιθανότητα» να είναι έτοιμο ως τα Χριστούγεννα

Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Μικρή πιθανότητα» να είναι έτοιμο ως τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
EPA
0

Το εμβόλιο της Οξφόρδης πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους, όπως ήταν ο αρχικός «ελπιδοφόρος προγραμματισμός». 

Όπως έγινε χθες γνωστό, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την AstraZeneca δεν έχει ακόμα ελέγξει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. 

Ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής ομάδας, Andrew Pollard, τόνισε πως χρειάζεται λεπτομερής έλεγχος των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες, και υποβάθμισε την πιθανότητα εκκίνησης των εμβολιασμών σε πολίτες μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Πιστεύω πως υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο εφικτό, αλλά απλώς δεν ξέρω», παραδέχτηκε ο καθηγητής μιλώντας στις επιτροπές Επιστημών και Υγείας του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανεπιστημιακή ομάδα δεν έχει προς το παρόν ελέγξει κανένα αποτέλεσμα από τις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσει αν το εμβόλιο λειτουργεί και παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό, ή έστω αν μειώνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν το τέλος του έτους για να κάνουμε ανάλυση», πρόσθεσε. Ωστόσο ακόμα και στο «καλό σενάριο» θα χρειαστεί μετά επιπλέον διάστημα για να καταθέσουν όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. 

Αναγνώρισε ότι είναι πιθανό άλλα εμβόλια να εγκριθούν πριν το εμβόλιο της Οξφόρδης, και εξέφρασε την ελπίδα του να κυκλοφορήσουν πολλά, αποτελεσματικά εμβόλια που χρειάζονται για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη. 

Η επικεφαλής της βρετανικής «ομάδας κρούσης» για τον έλεγχο των εμβολίων, Kate Bingham δήλωσε στην ίδια επιτροπή πως «μπορεί να απέχουμε ολόκληρες εβδομάδες» από τον έλεγχο των ενδιάμεσων δεδομένων για τα εμβόλια Oxford/AstraZeneca και BioNTech/Pfizer, για τα οποία έχει υπογράψει συμβόλαια αγοράς η Βρετανία. 

Παρότι οι κλινικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, η μαζική προπαρασκευή εκατομμυρίων δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε σε περίπτωση επιτυχίας να αρχίσει αμέσως η διανομή. Η προετοιμασία, ακόμα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων, είναι πρωτοφανής και μοναδική στα χρονικά. 

Στις ΗΠΑ, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ξεκαθαρίσει πως θα δώσει έγκριση μόνο στα εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 50%, δηλαδή σε εμβόλια που θα προστατεύουν τουλάχιστον τους μισούς εξ όσων υποβληθούν σε  αυτά.

Ωστόσο το «παράθυρο» και για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό στο 40% μένει ανοικτό, καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσε στο να αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας. 

Κατά τον Pollard, ένα καλό αποτέλεσμα θα ήταν εμβόλια με σημαντικό συντελεστή αποτελεσματικότητας αλλά, όπως είπε, «είτε είναι 50%, 60%, 70%, 80% ή οποιοδήποτε νούμερο, θα είναι εκπληκτικό κατόρθωμα, καθώς θα σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι με Covid θα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο» επιτρέποντας σε άλλους ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος να υποβάλλονται χωρίς εμπόδια σε θεραπείες και χειρουργεία. 

Αλλά ακόμα και αν το εμβόλιο κυκλοφορήσει, αυτό δεν θα σημαίνει το άμεσο τέλος της πανδημίας. «Θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα αν πετύχουμε τον στόχο αποτελεσματικότητας, αλλά δυστυχώς, δεν θα σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αμέσως. Οι εμβολιασμοί παίρνουν χρόνο και δεν θα υποβληθούν όλοι σε αυτούς. Και παράλληλα θα έχουμε ανθρώπους που θα κολλούν τον ιό επειδή είναι πολύ καλός στο να μεταδίδεται».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM
Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM