Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια σε τρεις Πολιτείες - Ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια σε τρεις Πολιτείες - Ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια σε τρεις Πολιτείες, για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων ενώ ακόμη δεν φαίνεται λευκός καπνός στον ορίζοντα.

Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και ενώ η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται σε πολλές Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά δικαστικό αγώνα για να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος θεωρεί άκυρες, την ώρα που το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται ανακουφισμένο από τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Πολιτείες-κλειδιά.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Γουισκόνσιν, μια Πολιτεία που φαίνεται να την κερδίζει οριακά ο Μπάιντεν. Η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να γίνει επανακαταμέτρηση και ζήτησαν από τα τοπικά δικαστήρια να ελεγχθούν ξανά οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί. Το Γουισκόνσιν είναι η δεύτερη Πολιτεία-κλειδί που χάνει ο Τραμπ, μετά την Αριζόνα.

Στο Μίσιγκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν.

Παρόμοιο είναι και το αίτημα στην Πενσιλβάνια: προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να σταματήσει «προσωρινά» η καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική διαφάνεια», όπως λένε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς αξιωματούχους ότι «κρύβουν» τη διαδικασία από τους Ρεπουμπλικάνους παρατηρητές.

Ο ίδιος ο Τραμπ απείλησε κατά τη διάρκεια της νύχτας να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας την ακεραιότητα του εκλογικού συστήματος. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ενημερωτικά μέσα που τον στηρίζουν κυκλοφορούν φήμες για παρατυπίες και απάτες. Μια στρατιά δικηγόρων είναι επί ποδός πολέμου.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, μία ημέρα μετά τις εκλογές. Η συμμετοχή, κυρίως η επιστολική ψήφος, έσπασε κάθε ρεκόρ και η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες σε ορισμένες Πολιτείες, εκείνες που θα κρίνουν τελικά ποιος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Είναι αρκετά πιθανόν πάντως ο νικητής να αρχίσει να διαφαίνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Δύο από τις «αμφίρροπες» Πολιτείες, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια, ανακοίνωσαν ότι τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος της ημέρας. Σε άλλες ωστόσο, όπως στην Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα, η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σίγουρα και αύριο, ενδεχομένως και την Παρασκευή.

«Χθες το βράδυ είχα σημαντικό προβάδισμα, σε πολλές Πολιτείες κλειδιά. Μετά, η μία μετά την άλλη, άρχισαν να χάνονται μαγικά, με την αιφνίδια εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Στην πραγματικότητα, τα ψηφοδέλτια αυτά δεν εμφανίστηκαν «ως δια μαγείας»: ήταν οι επιστολικές ψήφοι, η καταμέτρηση των οποίων άργησε, όπως στην περίπτωση της Πενσιλβάνιας. Και επειδή προέρχονταν κυρίως από Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, «έσκαψαν» το αρχικό προβάδισμα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, οι ψηφοφόροι του οποίου προτίμησαν να πάνε αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, ο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει ένα μικρό προβάδισμα στο Μίσιγκαν (+0,7%), που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει τη νίκη. Ο Τραμπ προηγείται στην Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα. Μάλιστα, στην Πενσιλβάνια, ο επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του τον ανακήρυξε νικητή, μολονότι απομένει να καταμετρηθεί σχεδόν το 20% των ψήφων.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η αισιοδοξία έχει επανέλθει. «Ο Τζο Μπάιντεν είναι σε καλή θέση για να κερδίσει αυτές τις εκλογές και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε η διευθύντρια του επιτελείου του, Τζένιφερ Ο'Μάλεϊ Ντίλον.

Ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων πάντως, η απειλή του προέδρου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση, σόκαρε πολλούς. «Σταματήστε. Τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν και, είτε θα χάσετε, είτε θα κερδίσετε. Και η Αμερική θα το δεχτεί. Η υπομονή είναι αρετή», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ.

Ό,τι και να συμβεί, ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να καταφέρει να συνεννοηθεί με το Κογκρέσο, που παραμένει διχασμένο: όπως ήταν αναμενόμενο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως στη Γερουσία η πλειοψηφία φαίνεται ότι θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διεθνή / Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Νέο βιβλίο αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι ο Ουίλιαμ του έχει επιτεθεί σωματικά

Στα απομνημονεύματά του ο πρίγκιπας Χάρι είχε ισχυριστεί ότι ο Ουίλιαμ τον άρπαξε από το γιακά και τον έριξε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, λόγω διαφωνίας που ξεκίνησε για τη Μέγκαν Μαρκλ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΤΖΙΟΥΦΡΕ, ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δεν διέψευσε ποτέ πως ο πρίγκιπας Άντριου είχε σεξουαλική σχέση με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε

Ένα email του 2015 περιλαμβάνει τον ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι ο πρίγκιπας Άντριου είχε «συναινετική σεξουαλική σχέση» με τη Βιρτζίνια Τζούφρε, έναν ισχυρισμό που ο Τζέφρι Έπσταϊν δεν αμφισβήτησε
THE LIFO TEAM