Το τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ- Μπάιντεν με κόντρα για τον κορωνοϊό: «Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο»

Το τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ- Μπάιντεν με κόντρα για τον κορωνοϊό: «Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν τέθηκαν αντιμέτωποι στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αυτή η «τηλεμαχία», που έγινε στο Νάσβιλ ενώ ήδη πάνω από 47 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, διεξήχθη με σαφώς πιο «πολιτισμένους» όρους σε σύγκριση με το πρώτο, χαοτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν επιτέθηκαν μεν ο ένας στον άλλον, αλλά οι διακοπές ήταν σαφώς λιγότερες- εξάλλου υπήρχαν νέοι κανονισμοί- σε αυτό το ντιμπέιτ που συντόνισε η Κρίστεν Γουέλκερ του NBC News.

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ήταν, όπως αναμενόταν, η πανδημία του κορωνοϊού που έχει κοστίσει περισσότερες από 220.000 ζωές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επέμεινε να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης δημόσιας υγείας και υπεραμύνθηκε τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, προβλέποντας ότι έρχεται το εμβόλιο.

«Θα φύγει», είπε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος για τον κορωνοϊό παρότι τα κρούσματα άρχισαν ξανά να αυξάνονται και οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα επικίνδυνο νέο κύμα. «Έχουμε ένα εμβόλιο που έρχεται, είναι έτοιμο, θα ανακοινωθεί εντός εβδομάδων», συμπλήρωσε. Ο Τραμπ είπε μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη σε κάποιο σημείο, αλλά συμπλήρωσε για τον κορωνοϊό «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει».

Από την άλλη, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη χώρα ότι πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «μαύρο» χειμώνα. «220.000 θάνατοι. Οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τόσους πολλούς θανάτους δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», τόνισε. «Λέει ότι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να πεθαίνουν με αυτό», συμπλήρωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε κλειστή τη χώρα. Είναι μια τεράστια χώρα με τεράστια οικονομία. Υπάρχει κατάθλιψη, αλκοόλ, ναρκωτικά σε επίπεδο που κανένας δεν έχει ξαναδεί. Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το έθνος μας. Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο», σημείωσε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στόχος του δεν είναι ένα κλείσιμο της οικονομίας. «Στόχος δεν είναι να μείνει κλειστή η χώρα. Λουκέτο στον ιό, όχι στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

 

Για τον ρατσισμό

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχει θεσμικός ρατσισμός και τόνισε ότι η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων θα είναι προτεραιότητα της διοίκησής του.

Από την άλλη, ο Τραμπ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι έχει κάνει περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς από ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος από τον Αβρααμ Λίνκολν. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είμαι ο λιγότερο ρατσιστής σε αυτή την αίθουσα».

Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι ο Τραμπ είναι «ένας από τους πιο ρατσιστές προέδρους που είχαμε στη σύγχρονη ιστορία» και τον κατηγόρησε ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε μία ρατσιστική φωτιά».

Για τη Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κράτησε την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αφότου παρέλαβε από τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν «ένα χάλι» και την απειλή «πυρηνικού πολέμου».

«Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Είναι ένας διαφορετικός τύπος, αλλά πιθανότατα σκέφτεται το ίδιο για εμένα. Έχουμε μια διαφορετικού είδους σχέση. Μια πολύ καλή σχέση και δεν υπάρχει πόλεμος», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Μιλά για αυτόν τον καλό φίλο του που είναι κακοποιός και μιλάει για το πώς είμαστε καλύτερα. Και έχουν πυραύλους με καλύτερες δυνατότητες, ικανούς να φτάσουν σε αμερικανικό έδαφος με μεγαλύτερη ευκολία από ποτέ», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ είπε ότι θα συναντούσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μόνο με τον όρο ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συμφωνούσε να μειώσει την πυρηνική ισχύ του.

Όσο για τις καλές σχέσεις που έχει ο Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σχολίασε «Είναι σαν να λέμε ότι είχαμε καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού εισβάλει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Για την ξένη ανάμειξη στις εκλογές

«Θα πληρώσουν το τίμημα αν εκλεγώ», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στην παρέμβαση της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν στις αμερικανικές εκλογές.

«Όποια χώρα παρεμβαίνει, πλήττε την αμερικανική κυριαρχία», συμπλήρωσε και επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμιξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», σημείωσε.

Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες και αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά για την άμυνα απ' ό,τι όταν ανέλαβε την εξουσία, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Μπάιντεν.

Ακόμη, μεταξύ άλλων θεμάτων, οι δύο υποψήφιοι κοντραρίστηκαν για τα οικονομικά τους, αλλά και για τις επιχειρηματικές κινήσεις των οικογενειών τους.

Αντιπαράθεση υπήρξε όμως και για το μεταναστευτικό και κυρίως το ζήτημα των 545 παιδιών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται πλάνο για να ενωθούν ξανά γονείς και παιδιά, ενώ έριξε την ευθύνη στη διοίκηση Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε εγκληματική την κατάσταση, αναφορικά με τις οικογένειες που χωρίστηκαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ