Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδίαζαν μία εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σε βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, από τους οποίους η Ρωσία είχε αποκλειστεί εξαιτίας του σκανδάλου με ντόπινγκ. 

 

Την αποκάλυψη έκανε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, που κατηγόρησε ευθέως την Ρωσία για σχέδια παρεμπόδισης των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν ανακοινωθεί η αναβολή τους για το 2021 λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, οι Ρώσοι άφησαν ξεκάθαρα ίχνη καθώς προετοιμάζονταν για επιθέσεις σε βάρος των διοργανωτών, των υπηρεσιών logistics και των χορηγών. 

 

Πολλές από τις προηγούμενες επιθέσεις που είχαν αποδοθεί σε ρωσικό δάκτυλο, είχαν ως στόχους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν αλλά και υπηρεσίες που είχαν διερευνήσει το σκάνδαλο ντόπινγκ που οδήγησε στην βαριά τιμωρία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ (WADA).

 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ρωσία αποκλείστηκε από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας αλλοίωσε αποτελέσματα εξετάσεων αθλητών, που έδωσε σε ανεξάρτητους επιθεωρητές τον Ιανουάριο του 2019. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον τετραετή αποκλεισμό της στην δήθεν «υστερία» σε βάρος της. 

 

«Πίσω και από τις επιθέσεις του 2018»

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη κυβέρνηση που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ρωσικό παράγοντα πίσω από την επίθεση και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Pyeongchang της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την Βρετανία, τα στοιχεία συνάδουν κατά 95% με απομακρυσμένη επίθεση από την μονάδα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας (GRU). 

 

Σύμφωνα με την Βρετανία, όταν χάκερς της GRU στοχοθέτησαν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους, θέλοντας να παραπλανήσουν ότι επρόκειτο για επιθέσεις από την Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

 

Οι Ρώσοι είχαν και τότε κίνητρα, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφανθεί στα τέλη του 2017 πως οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο ως ανεξάρτητοι και όχι με το ρωσικό εθνόσημο

 

Η ιστοσελίδα των χειμερινών Αγώνων κράσαρε και οι θεατές δεν μπορούσαν να τυπώσουν ούτε τα εισιτήριά τους ενώ κατέρρευσε και το WiFi σε ολόκληρο το στάδιο. Οι χάκερς επιτέθηκαν μέσω VPN και σε αναμεταδότες, ένα θέρετρο σκι, αξιωματούχους, παρόχους διαδικτύου και χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων. 

 

Σύμφωνα με την Βρετανία, πριν αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω πανδημίας, οι Ρώσοι έκαναν «αναγνωριστικές ενέργειες» για να συλλέξουν σημαντικές λεπτομέρειες, δημιουργώντας παράλληλα ψεύτικες ιστοσελίδες για την αλίευση δεδομένων ασφαλείας, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τους Αγώνες σε έναν «ψηφιακό εφιάλτη» για επιχειρήσεις, θεατές και αθλητές.

 

«Οι δράσεις της GRU σε βάρος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι κυνικές και παράτολμες. Τις καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο», σημειώνει το Λονδίνο.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr