Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δακρύζει και ζητά συγγνώμη από τους πολίτες

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δακρύζει και ζητά συγγνώμη από τους πολίτες Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δάκρυσε καθώς ζητούσε συγγνώμη από τον λαό του - σε μια σπάνια κίνηση- για αποτυχίες που έλαβαν χώρα κατά την θητεία του.

Οι ιστορικές πλημμύρες φέτος το καλοκαίρι, επέφεραν σημαντικό πλήγμα σε ζωτικούς πόρους της χώρας και συντέλεσαν στο αποκορύφωμα της μεγάλης οικονομικής καταστροφής στη χώρα.

Μιλώντας στην τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για την 75η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο Κιμ αφαίρεσε τα γυαλιά του και σκούπισε τα δάκρυα του σε μια ένδειξη, λένε οι αναλυτές, της πίεσης που δέχεται.

Ο Κιμ ευχαρίστησε τον στρατό επειδή βοήθησε τη χώρα να ανασυγκροτηθεί μετά τις καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι, ενώ επαίνεσε και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να αποφευχθεί κάποια έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19.

Δηλώνοντας «ευγνώμων» επειδή, όπως είπε, κανένας Βορειοκορεάτης δεν προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, υποστήριξε ότι η πανδημία της Covid-19 «δεν θα μπορούσε να αποτραπεί χωρίς τον σοσιαλισμό». Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί και «οι λαοί των δύο Κορεών θα ενώσουν ξανά τα χέρια».

«Οι άνθρωποι μας έχουν εμπιστοσύνη, τόσο ψηλά όσο ο ουρανός και τόσο βαθιά όσο η θάλασσα, σε μένα, αλλά δεν κατάφερα να τηρήσω πάντα ικανοποιητικά», είπε, σύμφωνα με μια μετάφραση των σχολίων του στους Korea Times. «Λυπάμαι πραγματικά για αυτό».

Αναφερόμενος στον παππού και τον πατέρα του - τους δύο προηγούμενους ηγέτες της Βόρειας Κορέας - ο Κιμ συνέχισε: «Παρόλο που μου έχει ανατεθεί η σημαντική ευθύνη να ηγηθώ αυτής της χώρας, υποστηρίζοντας τον σκοπό των μεγάλων συντρόφων Kim Il-sung και Kim Jong-il χάρη στην εμπιστοσύνη όλων των άνθρωποι, οι προσπάθειές μου και η ειλικρίνειά μου δεν ήταν αρκετές για να απαλλάξουν τους ανθρώπους μας από τις δυσκολίες στη ζωή τους». 

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατό της, τόνισε. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας, για λόγους αυτοάμυνας και αποτροπής», τόνισε ο Κιμ. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν οι γιγαντιαίοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που φέρεται να εμφανίστηκαν στην παρέλαση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κιμ Γιούνγκ Ουν θεωρείται ο νεότερος δικτάτορας του κόσμου, ο οποίος αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2011, μετά το θάνατο του πατέρα του, είχε στόχο να μετατρέψει τη Βόρεια Κορέα σε μια πανίσχυρη οικονομική και πολεμική δύναμη. Το Μάιο μάλιστα του 2016 απευθύνθηκε σε 25 εκατομμύρια κόσμο υποσχόμενος ότι σε 5 χρόνια η ζωή όλων των Βορειοκορεατών θα βελτιωθεί σημαντικά και η Βόρεια Κορέα θα μετατραπεί σε μια πολιτισμένη σοσιαλιστική χώρα. Στόχος που για πολλούς θεωρήθηκε πολύ φιλόδοξος και μεγαλεπήβολος, καθώς ως τότε η Βόρεια Κορέα ήταν από τις φτωχότερες και υποανάπτυκτες χώρες του κόσμου.


Το πενταετές ωστόσο σχέδιο που παρουσίασε ο Κιμ, το 2016, ήταν ασαφές και ημιτελές. Τον Αύγουστο μάλιστα του 2020, ο Κιμ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μεγάλο οικονομικό του όραμα είχε αποτύχει κάνοντας λόγο για «απρόβλεπτες και αναπόφευκτες» προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας, όπως επανέλαβε και στην ομιλία του στην παρέλαση του Σαββατοκύριακου.


Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους αποτυχίας εκτιμάται ότι ήταν το δαπανηρό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που υποστήριξε ένθερμα και προσπάθησε να εφαρμόσει στη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ να εφαρμόζουν αυστηρότητες κυρώσεις, με στόχο να γονατίσουν την οικονομία της Βόρειας Κορέας και να αναγκάσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην ήδη πληττόμενη οικονομική κατάσταση προστέθηκε και η παγκόσμια πανδημία της Covid19. Η Βόρεια Κορέα αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά το σύνολο των συναλλαγών της με Κίνα.

Με πληροφορίες από CNN/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM