Βορειοκορεάτης πρεσβευτής που «εξαφανίστηκε» το 2018 από την πρεσβεία στην Ιταλία, ζει στη Ν.Κορέα

Βορειοκορεάτης πρεσβευτής που «εξαφανίστηκε» το 2018 από την πρεσβεία στην Ιταλία, ζει στη Ν.Κορέα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένας πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας ο οποίος εξαφανίστηκε από την πρεσβεία της χώρας του στην Ιταλία το 2018 έχει εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα, αποκάλυψε σήμερα ένας βουλευτής στη Σεούλ.

Ο Τζο Σονγκ Τζιλ, ο οποίος ασκούσε χρέη πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη, εξαφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του στις αρχές Νοεμβρίου 2018, χωρίς να αφήσει κάποιο σημείωμα. Τα ίχνη του είχαν χαθεί από τότε. Με ανάρτησή του στο Facebook ο Χα Τάε-κέουνγκ, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νότιας Κορέας, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών του κοινοβουλίου, ανέφερε ότι ο Τζο εγκαταστάθηκε πέρσι στη Νότια Κορέα και έχει τεθεί υπό την προστασία της κυβέρνησης.

Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε επίσης ότι ο Τζο και η σύζυγός του ζουν στη Νότια Κορέα, επικαλούμενο πολλές, μη κατονομαζόμενες πηγές. Ένα στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το CNN ο Τζο Σονγκ Τζιλ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που αυτομολεί μετά τον Τάε Γιονγκ Χο. 

Ο Τάε Γιονγκ Χο, πρώην αναπληρωτής πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2016, είχε καλέσει δημοσίως τον Τζο να πράξει το ίδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η κόρη του Τζο επαναπατρίστηκε στη Βόρεια Κορέα, κατόπιν δικού της αιτήματος, μετά την εξαφάνιση των γονιών της. Εκείνη την εποχή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τζο επιδίωκε να του χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ ή σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με το CNN, αιτούντες άσυλο έχουν αναφέρει πως η Β. Κορέα τιμωρεί συστηματικά ολόκληρες οικογένειες για τα εγκλήματα ενός ατόμου, ειδικά εκείνων που κρίνονται ένοχοι για αντικυβερνητική δραστηριότητα. Παράλληλα υποστηρίζουν πως συγγενείς τους στέλνονται συχνά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή χρησιμοποιούνται από το καθεστώς ως «εργαλεία προπαγάνδας».

Ο Τάε Γιονγκ Χο είχε δηλώσει το 2017 πως οι περισσότεροι διπλωμάτες της Β. Κορέας που εργάζονται στο εξωτερικό δεν ταξιδεύουν εκεί με τις οικογένειές τους και πως τα παιδιά αποτελούν «ένα είδος ομήρου» για το καθεστώς.

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται πως στη Ν. Κορέα έχουν καταφύγει περισσότερα από 32.000 άτομα από το 1998. 

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ