No.1

Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό Su-25 – Νεκρός ο πιλότος»

Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό Su-25 – Νεκρός ο πιλότος» Facebook Twitter
0

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας επιβεβαιώνουν πως ο πιλότος είναι νεκρός. Η επίθεση έγινε σε εναέριο χώρο της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους του Γερεβάν, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Russia Today. Οι ίδιοι επιμένουν πως το τουρκικό μαχητικό είχε απογειωθεί από βάση εντός του Αζερμπαϊτζάν. 

Διαψεύδει η Τουρκία

 

Σε διάψευση της είδησης προχώρησε η Άγκυρα. Την Δευτέρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν διέψευδαν τις αναφορές που ήθελαν τουρκικά F-16 να υποστηρίζουν από αέρος τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ένας νέος κύκλος αιματηρής σύρραξης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, με αφορμή τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά το Αζερμπαϊτζάν και έχει δεσμευτεί να το ενισχύσει «με κάθε δυνατό μέσο». 

Οι σφοδρές μάχες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες σηματοδοτούν νέο κύκλο εμπόλεμης κατάστασης για τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που τους χωρίζει μίσος δεκαετιών για τον έλεγχο της ευαίσθητης αυτής περιοχής του Καυκάσου. Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πολίτες.

Πρόκειται για μια περιφέρεια που οι Σοβιετικοί προσάρτησαν το 1921 στο κυρίως ισλαμικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά το 1991 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του με τη στήριξη της Αρμενίας, κράτος κατεξοχήν χριστιανικό. Ακολούθησαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές παρά τη προσπάθεια διαμεσολάβησης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 1994.

Ιμπ. Καλίν: «Είμαστε πολύ κοντινά έθνη»

 

Η Τουρκία, η οποία τρέφει από καιρό γεωστρατηγικές φιλοδοξίες στην περιοχή του Καυκάσου και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αναγάγει το Αζερμπαϊτζάν, χώρα τουρκόφωνη και πλούσια σε υδρογονάνθρακες, σε κύριο σύμμαχό της στην περιοχή. Εκτός από τους κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς τους και και τα κοινά ενεργειακά προγράμματα, όπως ο αγωγός από το Μπακού στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν της Μεσογείου, τους συνδέει και φιλία που στηρίζεται στην κοινή άπωση για την Αρμενία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, δια του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, να προσφέρει στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν.«Η Τουρκία παραμένει αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό μέσο. Είμαστε δύο πολύ κοντινά έθνη. Στην πραγματικότητα, θεωρούμαστε ως ένα έθνος με δύο κράτη, έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Φυσικά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Αζέρων και της κυβέρνησης εναντίον κάθε είδους επιθετικότητα από την Αρμενία ή κάποιο άλλο κράτος».

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM