Ένας δωρητής σπέρματος με χαλκευμένα προσόντα: 36 παιδιά και «βροχή» από αγωγές

Ένας δωρητής σπέρματος με χαλκευμένα προσόντα: 36 παιδιά και «βροχή» από αγωγές Facebook Twitter
0

Για τις μητέρες δεκάδων παιδιών ήταν απλώς ο δωρητής σπέρματος Νο 9623. 

Δεν γνώριζαν το όνομά του, αλλά το προφίλ του έγραφε πως είχε δείκτη νοημοσύνης 160, μιλούσε τέσσερις γλώσσες και εργαζόταν πάνω στην διδακτορική του διατριβή με θέμα την μηχανική της νευροεπιστήμης. Και ότι έμοιαζε με τον Τομ Κρουζ

Όμως ο Δωρητής 9623 δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι ήταν. Δεν είχε αποφοιτήσει από κολέγιο - δεν είχε καν τελειώσει το σχολείο και αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα ψέματά του, αποκαλύφθηκε όταν η τράπεζα σπέρματος κοινοποίησε κατά λάθος το όνομά του και το email του σε μία ομάδα μητέρων. 

Μέχρι να γίνει γνωστός ο Chris Angeles, πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια στα οποία ο άνδρας δώριζε τακτικά σπέρμα σε τράπεζες σπέρματος τριών διαφορετικών χωρών, «αποκτώντας» 36 παιδιά στην πορεία.

Το πρώτο πράγμα που έμαθαν για αυτόν οι μητέρες που αναζήτησαν στοιχεία για αυτόν, ήταν πως συχνά παραπονιόταν ότι «ακούει φωνές», όπως περιγράφει το Atlantic στο εκτενές αφιέρωμά του για την υπόθεση που απασχόλησε τις ΗΠΑ, εγείροντας νομικά αλλά και ηθικά διλήμματα.

Ο Angeles είχε συλληφθεί για ληστεία, νοσηλεύτηκε για ψυχολογικά προβλήματα, αντιμετώπιζε μόνιμη αναπηρία και είχε περάσει τουλάχιστον μια αυτοκτονική φάση πριν αρχίσει να δωρίζει σπέρμα. Όμως η τράπεζα σπέρματος Xytex δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά και ούτε είχε επιδιώξει να διασταυρώσει τα βιογραφικά του στοιχεία, σύμφωνα με αγωγές και μηνύσεις που έχουν κατατεθεί έκτοτε από μητέρες παιδιών. 

Η υπόθεση αναδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης και υποχρεωτικών κανονισμών για την λειτουργία των τραπεζών σπέρματος και «αρκετές γυναίκες ανησυχούν τώρα πως τα παιδιά τους ενδέχεται να έχουν κληρονομική προδιάθεση για ψυχολογικές ασθένειες». Από το 2016 έως σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 12 αγωγές σε βάρος της τράπεζας και μία υπόθεση εξετάζετε από το ανώτατο δικαστήριο στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Η Xytex δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο. 


Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ γεννιούνται δεκάδες χιλιάδες παιδιά με την βοήθεια της ιατρικής, αλλά παρ' όλα αυτά τόσο οι κλινικές γονιμότητας όσο και οι τράπεζες σπέρματος παραμένουν χωρίς απόλυτα καθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Ο καθηγητής υγειονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Ντοβ Φοξ, μιλά για την υπόθεση του δωρητή 9623 και τα ζητήματα που προκύπτουν τόσο από την στάση του ίδιου όσο και από τις αγωγές των γονιών.

Ο Φοξ πέρασε τον περασμένο χρόνο μιλώντας με γονείς που ένιωθαν ότι είχαν εξαπατηθεί καθώς και με τα ίδια τα παιδιά, για το βιβλίο του "Birth Rights"

«Σκέφτηκα ότι αυτή η υπόθεση είναι πραγματικά στην γκρίζα ζώνη. Δεν φταίει κάποιο νομικό «παράθυρο» ούτε το κατά πόσο η Δικαιοσύνη έχει μείνει πίσω από τις προόδους της τεχνολογίας. Εγείρει βαθιά, σκληρά και θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη, με το βλέμμα στραμμένο στον γονιδιακό και τον εμβρυακό έλεγχο - τι σημαίνει να είσαι γονιός και τι είναι λογικό να προσδοκά ένας άνθρωπος που περιμένει παιδί. Είναι ένα άβολο κομμάτι για τους δικαστές και τους νομοθέτες», λέει ο Φοξ. 

Η Xytex είναι μία από τις μεγαλύτερες, διεθνείς τράπεζες σπέρματος που εξυπηρετεί χιλιάδες γονείς σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Ο συγκεκριμένος δωρητής ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για περισσότερο από μία δεκαετία. Και υπάρχουν τόσο πολλά κομμάτια της ιστορία του που παραμένουν άγνωστα ή έχουν παρερμηνευθεί - όπως η υγεία του, το ποινικό μητρώο του και το γνωσιακό του υπόβαθρο».

Ωστόσο και η αντίδραση των γονιών προβληματίζει. «Πόσο φρικτό θα ήταν για ένα παιδί να μάθει πως οι γονείς του δεν το ήθελαν ή ότι ήθελαν ένα άλλο παιδί. Δεν ήταν στις προθέσεις των γονιών αλλά δεν είναι σίγουρο πως δεν ερμηνεύεται κάπως έτσι είτε από τα ίδια τα παιδιά είτε από άλλες ομάδες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση». 

Στον απόηχο της υπόθεσης και εν μέσω δικαστικής διαμάχης, ο καθηγητής προειδοποιεί για τον κίνδυνο του αδικαιολόγητου στιγματισμού των παιδιών.

«Υπάρχει τυχαίος γενετικός ανασυνδυασμός που αποδεχόμαστε. Κομμάτι του να είσαι γονιός είναι και το να εισέρχεσαι σε μία πραγματικότητα στην οποία δεν έχεις επιλογή ή έλεγχο. Είναι ο «Θεός», η «μοίρα», η φύση. Η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει όχι μόνο ζητήματα υγείας, αλλά θέματα εκπαίδευσης, ευφυΐας και εγκληματολογικής ιστορίας. Τι είναι αποδεκτό να προσδοκάς από ένα παιδί όταν είσαι σε θέση να επιλέξεις ποια ωάρια θα διαλέξεις ή ποιο έμβρυο θα κυοφορήσεις;». 

Με πληροφορίες από Atlantic

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM