Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία από την αν. Μεσόγειο, για να γίνει διάλογος

Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία από την αν. Μεσόγειο, για να γίνει διάλογος Facebook Twitter
EPA
0

Την ανάγκη να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η θέση της Ουάσινγκτον είναι πως οι διαμάχες πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, σημειώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει επισημάνει αυτό στις συνομιλίες του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους, τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος υπήρξε πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει- έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση- ότι οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο», σημείωσε ο Μάικ Πομπέο.

«Επομένως θα εργαστώ και για αυτό, να προσπαθήσω διασφαλίσω ότι κατανοώ τους σχετικούς κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά», συνέχισε.

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι το Βερολίνο έχει κάνει καλή δουλειά «προσπαθώντας διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν» και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε μπορούν να λάβουν χώρα οι συνομιλίες».

Νέα τουρκική NAVTEX

Παρά τις εκκλήσεις για αποχώρηση των πολεμικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία σήμερα εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η νέα τουρκική NAVTEX- που δεν συνδέεται με τη δραστηριότητα του Oruc Reis- αφορά περιοχή βόρεια της Κύπρου. Η Τουρκία δεσμεύει την εν λόγω περιοχή, για άσκηση με πραγματικά πυρά, από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία από την αν. Μεσόγειο, για να γίνει διάλογος Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ