«Βροχή» στάχτης και σκηνικό Άρη στο Σαν Φρανσίσκο - Λόγω πυρκαγιών στην Καλιφόρνια

«Βροχή» στάχτης και σκηνικό Άρη στο Σαν Φρανσίσκο - Λόγω πυρκαγιών στην Καλιφόρνια Facebook Twitter
Twitter
0

Σε ένα απόκοσμο σκηνικό «Άρη» ξύπνησαν οι κάτοικοι του Κόλπου της Καλιφόρνια, λόγω των εκτεταμμένων πυρκαγιών στην πολιτεία. 

Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε δεκάδες μέτωπα, ο ουρανός σε Σαν Φρανσίσκο, Όκλαντ και Μπέρκλεϊ «κοκκίνισε», ενώ σε πολλές περιοχές «έβρεξε» στάχτη. 

«Όταν ο καπνός και η σκόνη γίνουν πυκνότερα λόγω των μετώπων πυρκαγιάς, μπορεί να αποκλείσει το φως του ήλιου εντελώς, δημιουργώντας συνθήκες "θρίλερ"» σημειώνει ο Τζάντσον Τζόνους, μετεωρολόγος του CNN. 

Παρότι οι φωτιές καίνε σε απόσταση άνω των 320 χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο, οι άνεμοι μετέφεραν τον καπνό εκεί. 

View this post on Instagram

View from living room. Notice the lights are on at almost 10AM. 😱

A post shared by mckpez (@mckpez) on


Εν τω μεταξύ, τα τεράστια σύννεφα καπνού από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια έχουν προκαλέσει πλήθος προειδοποιήσεων για την κακή ποιότητα του αέρα και μάλιστα για 25 συνεχείς ημέρες - το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 14 διαδοχικές ημέρες, το 2018. 


Η Μισέλ ΜακΚιόουν από το Όκλαντ είδε σπίτια με αναμμένα φώτα στη γειτονιά της στις 10 το πρωί. «Είναι απόκοσμο, τρομακτικό, ένα σκηνικό αποκάλυψης. Ζω στον Κόλπο από το 1988 και ποτέ δεν έχω ξαναβιώσει κάτι ανάλογο» παραδέχεται στο CNN. 

View this post on Instagram

2020 is like an “I can’t breathe” onion. Layer after layer... At least it’s finally looking like a proper #apocalypse

A post shared by Empty Vessel (@emptyvesselmusic) on

«Ζω στη βόρεια Καλιφόρνια παό το 1978. ΠΟΤΕ δεν είδα τον ουρανό έτσι. Είναι σαν μεσάνυχτα εδώ παρότι η ώρα είναι 10.15 το πρωί. Αλλά αντί να είναι μαύροι οι ουρανοί, είναι σκοτεινοί, ολοσκότεινοι κόκκινοι» αναφέρει ο Πίτερ Γκλέικ που ζει στο Μπέρκλεϊ. 

Έξι νεκροί 

 
Μια αίσθηση κόλασης και σκηνές Αποκάλυψης: τροφοδοτημένες από την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές άνευ προηγουμένου εξακολουθούσαν να κατακαίνε χθες Τετάρτη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα νήπιο ενός έτους.


Σχεδόν 1.000 πυροσβέστες μάχονται για να κατασβέσουν την Creek Fire στην περιοχή του Φρέσνο, η οποία έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση 650.000 στρεμμάτων.

Πιο νότια, κοντά στο Λος Άντζελες, η Bobcat Fire έχει καταστρέψει περισσότερα από 45.000 στρέμματα γης και εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τους πυροσβέστες της περιοχής.

Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί για τους κατοίκους μιας περιοχής κοντά στο Σαν Ντιέγκο, όπου έχουν καταστραφεί σχεδόν 70.000 στρέμματα από την Valley Fire, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

"Ένας νέος κόσμος"

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι επεσήμανε την Τρίτη ότι εννέα νέες "σημαντικές" εστίες έχουν κάψει περισσότερα από 1.330.000 στρέμματα σε διάστημα 24 ωρών, επιφάνεια διπλάσια σε σχέση με αυτή που κάηκε όλο το 2019.

"Ζούμε σε έναν νέο κόσμο, δεν είναι πλέον η Ουάσινγκτον που γνωρίζαμε", κατήγγειλε, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή η οποία ευθύνεται σύμφωνα με εκείνο για τις τεράστιες πυρκαγιές.

"Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τόσο ξηρές, τόσο ζεστές, με τόσο ισχυρούς ανέμους διότι το κλίμα άλλαξε", επεσήμανε ο κυβερνήτης, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο άνεμος έχει ωθήσει τον καπνό προς το Σιάτλ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, με το τοπικό υπουργείο Οικολογίας να προειδοποιεί για μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πυρκαγιές κατακαίουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην πολιτεία, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τρέποντας σε φυγή από πυρκαγιές πρωτοφανούς κλίμακας από το 1987.

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM