Αντίδραση της Κομισιόν στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας

Αντίδραση της Κομισιόν στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας Facebook Twitter
Σχόλιο της Κομισιόν για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας (monuments.hist.auth.gr)
0

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Μονής του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα σε τζαμί σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Μάθαμε μόλις την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεστε. Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας που ήταν ως μουσείο από το 1945 σε τζαμί.

Όπως και η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών έχει δεσμευτεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς και της ανοχής και της συνύπαρξης», απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας του Open στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά την Αγία Σοφία.

 

Η Μονή της Χώρας, υπήρξε χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη αλλά το 16ο αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄και έγινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί. Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού είχε καταστραφεί. Το 1948 είχε τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, σήμερα το πρωί δημοσιεύτηκε ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα μια περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για μετατροπή του μουσείου της «Εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα» σε τζαμί. Όπως και στην Αγία Σοφία, έτσι και εδώ αναμένεται να καλυφθούν τα παμπάλαια ψηφιδωτά που κοσμούν το εσωτερικό.

Η Μονή της Χώρας είχε χτιστεί νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη, εκεί που πλέον βρίσκεται η συνοικία Εντιρνέ Καπού. Μέχρι σήμερα, συνεχίζονταν από συντηρητές τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών και ο ναός δεν ήταν επισκέψιμος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ