Τορόντο: «Ιστορική» αποζημίωση 12,5 εκατ. της αστυνομίας σε διαδηλωτές που εσφαλμένα συνέλαβε στην G20

Τορόντο: «Ιστορική» αποζημίωση 12,5 εκατ. της αστυνομίας σε διαδηλωτές που εσφαλμένα συνέλαβε στην G20 Facebook Twitter
Πηγή φωτό YouTube
0

Περίπου 1.100 διαδηλωτές, που είχαν εσφαλμένα συλληφθεί κατά τη σύνοδο της G20 στο Τορόντο το 2010, θα αποζημιωθούν από την αστυνομία της πόλης, έπειτα από έναν ιστορικό διακανονισμό.

Κάθε ένας από τους διαδηλωτές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με την ομαδική αγωγή, θα λάβει από 5.000 έως 24.700 δολάρια, ανάλογα με τη φύση της κράτησής του, με βάση τον διακανονισμό. Επίσης, θα διαγραφεί από το μητρώο τους η σχετική σύλληψη.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Τορόντο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σύνοδο της G20. Οι λόγοι για τους οποίους βγήκαν στον δρόμο ήταν πολλοί: οι διαδηλωτές ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης και της φτώχειας, υπέρ του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Οι διαδηλώσεις πριν από τη σύνοδο, που είχε γίνει στις 26-27 Ιουνίου του 2010, ήταν ειρηνικές.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συνόδου, περιπολικά πυρπολήθηκαν και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε βανδαλισμούς και επεισόδια. Η αστυνομία απάντησε περικυκλώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους ειρηνικοί διαδηλωτές, περαστικοί και δημοσιογράφοι, και έγιναν μαζικές συλλήψεις.

Βίντεο είχαν καταγράψει τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης, έγδυσαν και έκαναν έρευνα στους συλληφθέντες.

Αργότερα, δικαστές στο Οντάριο έκριναν ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν ενάντια στα δικαιώματα των διαδηλωτών, ιδιαίτερα στο δικαίωμα της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέιβιντ Φέντον- ένας από τους λίγους αστυνομικούς και ο μόνος υψηλόβαθμος που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις ενέργειες της αστυνομίας στη G20- είχε δηλώσει πως επέλεξε να γίνουν μαζικές και αδιάκριτες συλλήψεις σε μια προσπάθεια «να πάρουμε πίσω την πόλη». Η ποινή του ήταν η απώλεια 60 ημερών άδειας με αποδοχές.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η αστυνομία του Τορόντο θα πρέπει να κάνει δημόσια δήλωση για τον ρόλο της στα γεγονότα της G20. Αυτή η δήλωση θα δημοσιοποιηθεί όταν ο διακανονισμός εγκριθεί από δικαστήριο, τον Οκτώβριο. Επίσης, το Σώμα θα πρέπει να δεσμευθεί δημόσια για το πώς θα χειρίζεται καλύτερα τις διαδηλώσεις στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM