«Ντροπή για την Ισπανία»: Πολιτική θύελλα μετά τη διακοπή της Vuelta λόγω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

«Ντροπή για την Ισπανία»: Πολιτική θύελλα μετά τη διακοπή της Vuelta λόγω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η αιφνίδια και χαοτική διακοπή του τελευταίου σκέλους της ποδηλατικής Vuelta a España στη Μαδρίτη προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Ισπανία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι ευθύνεται για «διεθνή διασυρμό» της χώρας.

Η τελική φάση του αγώνα ματαιώθηκε όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη συμμετοχή της ομάδας Israel-Premier Tech, κατέκλυσαν τη γραμμή τερματισμού και το βάθρο των νικητών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια που οδήγησαν σε τραυματισμό 22 αστυνομικών και σε δύο συλλήψεις.

Ο Σάντσεθ, που έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, λίγες ώρες πριν το φινάλε του αγώνα είχε εκφράσει την «απόλυτη αναγνώριση» προς τους αθλητές αλλά και την «περηφάνια» του για τον ισπανικό λαό που «κινητοποιείται για δίκαιες υποθέσεις όπως η Παλαιστίνη». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι «επινόησε και επέτρεψε» τον εκτροχιασμό του αγώνα, χαρακτηρίζοντάς τον «τηλεοπτικό διεθνή διασυρμό». Στο ίδιο κλίμα, η πρόεδρος της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίας Αγούσο, τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις του «ενθάρρυνε το μποϊκοτάζ» και είναι «άμεσα υπεύθυνος για κάθε επεισόδιο».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, έκανε λόγο για «φιλοπαλαιστινιακό όχλο που κατέστρεψε τη Vuelta» και χαρακτήρισε τον Σάντσεθ και την κυβέρνησή του «ντροπή για την Ισπανία». Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε δύο κορυφαία στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης λόγω των επικρίσεών τους για τη Γάζα.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα της ισπανικής κοινής γνώμης στηρίζει τη στάση της κυβέρνησης. Έρευνα του Ινστιτούτου Elcano τον Ιούλιο έδειξε ότι 82% των Ισπανών θεωρούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, ενώ το 70% ζητεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM