Apple, Amazon, Facebook και Google κατηγορούνται για κατάχρηση δύναμης

Apple, Amazon, Facebook και Google κατηγορούνται για κατάχρηση δύναμης Facebook Twitter
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τιμ Κουκ της Apple,ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Σούνταρ Πιτσάι της Google: oι τέσσερις ισχυροί της τεχνολογίας, αντιμέτωποι με κατηγορίες για την δύναμή τους έναντι των ανταγωνιστών
0

Οι επικεφαλής των κορυφαίων κολοσσών τεχνολογίας στον κόσμο εμφανίστηκαν ενώπιον των νομοθετικών οργάνων της Ουάσινγκτον για να υπερασπιστούν τις εταιρείες τους απέναντι σε ισχυρισμούς ότι κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους εναντίον των ανταγωνιστών τους.

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon δήλωσε ότι ο κόσμος «χρειάζεται μεγάλες» εταιρείες, ενώ οι επικεφαλής του Facebook, της Apple και της Google υποστήριξαν ότι οι εταιρείες τους ώθησαν την καινοτομία. Η ακρόαση έγινε καθώς οι νομοθέτες εξετάζουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι ανταγωνισμού.

Οι Δημοκρατικοί πίεσαν τις εταιρίες για θέματα ανταγωνισμού, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν να ανησυχούν περισσότερο για το πώς διαχειρίζονται τις πληροφορίες και αν περιθωριοποιούν τις συντηρητικές απόψεις.

Ο Ντέιβιντ Σίσιλιν, ο Δημοκρατικός που ηγείται της επιτροπής του Κογκρέσου που διεξήγαγε την ακρόαση, δήλωσε ότι μια διετής έρευνα από τους νομοθέτες έδειξε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες είχαν «ασκήσει τη δύναμή τους με καταστροφικούς, επιβλαβείς τρόπους για να επεκταθούν». Είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι εταιρείες ήταν μονοπώλια και ζήτησε δράση. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Σούνταρ Πιτσάι της Google και ο Τιμ Κουκ της Apple επέμειναν ότι δεν είχαν κάνει τίποτα παράνομο και τόνισαν τις αμερικανικές ρίζες και αξίες των εταιρειών τους. Εμφανιζόμενοι μέσω βίντεο, όλοι υπερασπίστηκαν τις εταιρείες τους, λέγοντας ότι τα προϊόντα τους βοήθησαν τις μικρότερες επιχειρήσεις και παρέμειναν ευάλωτα στον ανταγωνισμό από τους νεοεισερχόμενους.

Ποιες είναι οι βασικές ενστάσεις για τους κολοσσούς

Κατά την ακρόαση, οι νομοθέτες κατηγόρησαν την Google ότι έχει κλέψει περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από μικρότερες εταιρείες, όπως η Yelp, προκειμένου να διατηρήσει τους χρήστες στις δικές της ιστοσελίδες. Η μεταχείριση των πωλητών της Amazon στον ιστότοπό της, η απόκτηση ανταγωνιστών από το Facebook, όπως η περίπτωση του Instagram, και το κατάστημα εφαρμογών της Apple, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο.

Σε απάντηση των ισχυρισμών ότι η Google είχε κλέψει περιεχόμενο, ο Πιτσάι δήλωσε ότι η εταιρεία διατηρεί το «υψηλότερο επίπεδο» Ο Σίσιλιν είπε ότι η Amazon είχε μια εγγενή σύγκρουση συμφερόντων καθώς φιλοξενεί πωλητές και ανταγωνίζεται τους προσφέροντας παρόμοια προϊόντα. Τέτοια πρακτική έχει επίσης εξεταστεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ανέφερε. «Ο διπλός ρόλος της Amazon ... είναι θεμελιωδώς αντιανταγωνιστικός και το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση», είπε. Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υπέδειξαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να χωρίσουν τις εταιρείες ή να αναθεωρήσουν σημαντικά τους νόμους περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ, με ένα μέλος της επιτροπής να λέει «το μεγάλο δεν είναι εγγενώς κακό».

Ο δηλωμένος σκοπός της ακρόασης ήταν να εξεταστεί κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμοι παρέχουν επαρκή ρύθμιση της διακρατικής τεχνολογίας Goliaths. Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν ότι η διαδικασία - με κάθε μέλος της επιτροπής να έχει πέντε λεπτά για να μιλήσει - ήταν πολύ πιο έντονη, καθώς οι εταιρικοί διευθυντές αντιμετώπισαν κριτική από κάθε κατεύθυνση, σχολιάζει ο συντάκτης του BBC.

Οι δημοκράτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι εταιρείες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε μειονεκτική θέση των ανταγωνιστών τους ή τις εξαγοράζουν εξ ολοκλήρου. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τις εταιρίες για ανεπαρκή πατριωτισμό και ότι ήταν πολύ άνετοι με τους Κινέζους.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν οργή για το πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται το λόγο και την έκφραση στις πλατφόρμες τους και πως δεν σημείωσαν πρόοδο στην αφαίρεση ρητορικής μίσους και ψευδών πληροφοριών, ανέφεραν οι Δημοκρατικοί.  Κατά τον ίδιο αναλυτή του BBC, ενώ όλοι οι πολιτικοί φάνηκαν να συμφωνούν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν ένα πρόβλημα, οι πιθανότητες να καταλήξουν σε οποιοδήποτε είδος λύσης φαίνεται απίθανη.



Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM