Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Kατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο Μακρόν τόνισε πως θα ήταν λάθος να μην απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου.

«Σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες μας, τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι σήμερα θεμελιώδη. Αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ενωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Οσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας, είπε. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία με την μεγαλύτερη αυστηρότητα.»

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Μεσογείου στα χέρια άλλων παραγόντων. Αυτό δεν είναι εναλλακτική για την Ευρώπη και είναι κάτι που η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να συμβεί» πρόσθεσε.

Μπαράζ επαφών

Χθες το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την τουρκική Navtex NA του Καστελόριζου και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τον συντονισμό Ελλάδας - Κύπρου εν όψει και της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM