«Νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία για την υπηκόοτητα της - Με δικαστική απόφαση

«Νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία για την υπηκόοτητα της - Με δικαστική απόφαση Facebook Twitter
BBC
0

Με απόφασή του το βρετανικό Εφετείο επιτρέπει στην Shamima Begum, την 20χρονη που το 2015 έφυγε από το Λονδίνο για να ενταχθεί στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, να επιστρέψει στη Βρετανία και να εφεσιβάλλει την απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας εκ νέου τη βρετανική της υπηκοότητα.

Η Μπέγκουμ, σήμερα 20 χρόνων, ήταν μια από τις τρεις μαθήτριες που έφυγαν από τη χώρα τους για να γίνουν μέλη του ISIS στη Συρία, το 2015.

«Νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία για την υπηκόοτητα της - Με δικαστική απόφαση Facebook Twitter
EPA

Η υπηκοότητά της ανακλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για λόγους ασφαλείας όταν εντοπίστηκε σε ένα κέντρο προσφύγων το 2019.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ίδια δεν είχε την ευχέρεια μιας δίκαιης δίκης καθως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε συριακό κέντρο κράτησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική» την απόφαση, ανακοινώνοντας πως θα ασκήσει έφεση.

Η απόφαση σημαίνει πως η κυβέρνηση, παρότι έχει διαμηνύσει πολλάκις πως δεν σκοπεύει να συνδράμει στην απομάκρυνσή της από τη Συρία, πρέπει τώρα να βρει τρόπο για να επιτρέψει στην 20χρονη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κέντρο προσφύγων Ροτζ, στη βόρεια Συρία, να επιστρέψει στη χώρα και να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο.

Ο πατέρας της 20χρονης δήλωσε στο BBC «χαρούμενος» με την απόφαση, εκφράζοντας την ελπίδα του η κόρη του να δικαιωθεί.

«Νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία για την υπηκόοτητα της - Με δικαστική απόφαση Facebook Twitter
EPA

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty που ενεπλάκη στην υπόθεση της Μπέγκουμ, καλωσόρισε την απόφαση, λέγοντας πως μια δίκαιη δίκη είναι «θεμελιώδες μέρος του νομικού μας συστήματος και η ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να ανήκει σε όλους» .

Υπενθυμίζεται πως η Μπέγκουμ έφυγε από το ανατολικό Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2015 με δύο συμμαθήτριές της. Μέσα σε μερικές ημέρες, είχαν περάσει τα τουρκικά σύνορα, φτάνοντας τελικά στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Εκεί παντρεύτηκε έναν Ολλανδό που στρατολογούσε μέλη για τον ISIS και έκαναν τρία παιδιά - εκ των οποίων κανένα δε ζει σήμερα.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ