LIVE!

Η Ευρωζώνη διευρύνεται: Βουλγαρία και Κροατία «μπαίνουν» στο ευρώ

Η Ευρωζώνη διευρύνεται: Βουλγαρία και Κροατία «μπαίνουν» στο ευρώ Facebook Twitter
0

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), την υποχρεωτική «αναμονή» μέχρι την ένταξή τους στο ευρώ, στην πρώτη διεύρυνση της Ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια.

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, οι δύο βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν επίσης και στην τραπεζική ένωση, θέτοντας έτσι τις μεγαλύτερες τράπεζές τους υπό την εποπτεία της Φρανκφούρτης από την 1η Οκτωβρίου.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για δύο χρόνια στον ERM-2, μέχρι να ξεκινήσουν τις πρακτικές προετοιμασίες για την ένταξή τους στο ευρώ.

Η διαδικασία αυτή παίρνει γενικά άλλον έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Στο πλαίσιο του ERM-2, η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα στο 1,95583 ευρώ και του κροατικού κούνα στα 7,3450 ευρώ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM