Ρουμανία: Πάνω από 600 ασθενείς με κορωνοϊό έφυγαν από νοσοκομεία - Εξαιτίας «νομοθετικού κενού»

Ρουμανία: Πάνω από 600 ασθενείς με κορωνοϊό έφυγαν από νοσοκομεία - Εξαιτίας «νομοθετικού κενού» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό έφυγαν από νοσοκομεία της Ρουμανίας τις τελευταίες ημέρες, εκμεταλλευόμενοι το κενό στη νομοθεσία, ενώ σήμερα σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ του αριθμού των νέων κρουσμάτων. 

Συνολικά, «624 ασθενείς ζήτησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» και υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια, καθώς οι αρχές δεν διαθέτουν πλέον κανένα μέσο για τους αναγκάσουν να μείνουν σε απομόνωση, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου, σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη Ρουμανία, με 614 νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί σήμερα, ήτοι ο μεγαλύτερος αριθμός σε διάστημα 24 ωρών από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα των 19,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά, έως αυτή τη στιγμή, 30.789 κρούσματα και 1.834 θανάτους, εκ των οποίων οι 18 τις τελευταίες 24 ώρες.

Αιτία για το χάος, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία ασυμπτωματικών ασθενών ή ασθενών με ήπια συμπτώματα Covid-19, όπως και η καραντίνα, «παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα» και δεν μπορούν να επιβληθούν με ένα απλό κυβερνητικό διάταγμα.

Επικαλούμενοι την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, το 50% και πλέον των περίπου 50.000 ανθρώπων στους οποίους είχε δοθεί εντολή να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, αφού είχαν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται ζώνες υψηλού κινδύνου, βγήκαν από το σπίτι τους, παρά τις συστάσεις των γιατρών, διευκρίνισε ο Τατάρου.

Για να αντικρούσει την απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο, που διευκρινίζει τις προϋποθέσεις νοσηλείας ή καραντίνας των ασθενών και των ασυμπτωματικών.

Η αντιπολίτευση, που επικρίνει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και ζητά την ταχύτερη άρση των μέτρων καραντίνας, κατέθεσε, από την πλευρά της, σειρά τροπολογιών, που καθιστούν υποχρεωτική τη συναίνεση των ασθενών σε κάθε μέτρο που τους αφορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ