Νεπάλ: Ορειβάτες και βοηθητικοί υπάλληλοι στα όρια της ανέχειας - Μετά το κλείσιμο του Έβερεστ

Νεπάλ: Ορειβάτες και βοηθητικοί υπάλληλοι στα όρια της ανέχειας - Μετά το κλείσιμο του Έβερεστ Facebook Twitter
Ορειβάτες και βοηθητικοί υπάλληλοι στο Νεπάλ στα όρια της ανέχειας - Μετά το κλείσιμο του Έβερεστ (EPA)
0

Οδηγοί, ξεναγοί, ορειβάτες και το υπόλοιπο υπαλληλικό προσωπικό στον τομέα του τουρισμού του Νεπάλ μένουν στην οικονομική αφάνεια μετά το κλείσιμο του Έβερεστ λόγω του κορωνοϊού.

Οι ορειβάτες του Νεπάλ , που κερδίζουν τα προς το ζην, υποστηρίζοντας διεθνείς αποστολές ορειβασίας στην κορυφή του Έβερεστ, έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή λόγω της ακύρωσης της φετινής περιόδου αναρρίχησης.

Ομάδες συγκεντρώνουν χρήματα για να υποστηρίξουν την κοινότητα των αχθοφόρων, των μαγείρων και των χαμηλότερα αμειβόμενων οδηγών, που έχουν απομείνει χωρίς κανένα εισόδημα, καθώς η κυβέρνηση του Νεπάλ ακύρωσε όλες τις άδειες αναρρίχησης και διέκοψε τις διεθνείς πτήσεις, ακριβώς όπως ξεκινούσε η περίοδος αιχμής της πεζοπορίας και της αναρρίχησης.

Ο Nirmal Purja, κορυφαίος ορειβάτης του Νεπάλ που βρίσκεται επί του παρόντος σε καθεστώς lockdown στο Winchester, συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών ορειβατών που προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για τους συναδέλφους τους.

Ανησυχεί για την κοινότητα των ομάδων αναρρίχησης που εδρεύει στο Νεπάλ. «Η κοινότητα εκεί υποφέρει. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καν φαγητό. Είναι το πιο θλιβερό πράγμα», είπε.

Ορισμένες από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες ορειβασίας συνέχισαν να πληρώνουν το προσωπικό τους, αλλά έχουν την ελάχιστη υποστήριξη στο δίκτυο του προσωπικού τους, που παρέχει εφεδρικές υπηρεσίες στις διεθνείς αποστολές.

Οι πιο έμπειροι οδηγοί συνήθως πληρώνονται καλά και έχουν αποταμιεύσεις που τους επιτρέπουν να διαχειριστούν τη διακοπή του εισοδήματός τους, στην παρούσα φάση είπε ο Purja, αλλά οι χαμηλόμισθοι μάγειρες και αχθοφόροι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την «εξαφάνιση» των μισθών ενός έτους.

Αν και οι περίοδοι αναρρίχησης είχαν διακοπεί και στο παρελθόν, λόγω φυσικών καταστροφών όπως ο σεισμός του 2015, είναι η πρώτη φορά που μια σεζόν ακυρώνεται στο σύνολό της.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί αχθοφόροι των οποίων η επιβίωση βασίζεται σε καθημερινή βάση σε όσα μεταφέρουν», είπε ο Purja.

«Αυτή είναι η ώρα που κερδίζουν χρήματα για να συντηρηθούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Κανείς δεν πρέπει να λιμοκτονεί», πρόσθεσε.

«Μερικοί αναρριχητές μπορεί να καταφέρουν, αλλά άλλοι θα υποφέρουν πολύ άσχημα».

Οι κορυφαίοι οδηγοί του Νεπάλ μπορούν να κερδίσουν από 4.000 έως 12.000 λίρες την σεζόν στο Έβερεστ, πάνω από το 50% του ετήσιου εισοδήματός τους, αλλά την ίδια ώρα το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό, χιλιάδες αχθοφόροι, μάγειρες και βοηθοί παίρνουν ελάχιστα, με τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν ίσα ίσα την διαβίωσή τους.

Η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφικό πλήγμα σε άντρες όπως ο Suman Rai, ένας αχθοφόρος που εδρεύει στη Λούκλα, μια μικρή πόλη γνωστή ως πύλη του Έβερεστ.

«Δεν υπάρχουν τουρίστες τώρα. Οι δρόμοι είναι τελείως ερημικοί. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις», δήλωσε ο Rai, ο οποίος βρήκε προσωρινή εργασία, τοποθετώντας σωλήνες αποχέτευσης στην πόλη.

«Είναι δύσκολη σωματική εργασία και οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σύγκριση με το να είμαι αχθοφόρος για τους τουρίστες, αλλά πρέπει να κάνω κάτι για να επιβιώσω. Χρειάζομαι χρήματα για να κρατήσω την οικογένειά μου ζωντανή.» είπε μεταξύ άλλων.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό έχουν επηρεαστεί άμεσα από τα μέτρα για την πανδημία, σύμφωνα με τον Dandu Raj Ghimire, γενικό διευθυντή του τμήματος τουρισμού, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά το πώς να τους στηρίξει.

«Έχουμε προτείνει ορισμένα προγράμματα για την παροχή απασχόλησης σε όλους εκείνους που έχουν μείνει άνεργοι από το lockdown, συμπεριλαμβανομένων οδηγών και αχθοφόρων.

Αυτά περιλαμβάνουν τον εντοπισμό νέων διαδρομών πεζοπορίας και την επέκταση και τον καθαρισμό των υπαρχόντων διαδρομών», δήλωσε ο Ghimire.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM