Κίνα: Χωρίς στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 1990- Λόγω κορωνοϊού

Κίνα: Χωρίς στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 1990- Λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Η Κίνα εγκατέλειψε τον στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, επικαλούμενη τη «μεγάλη αβεβαιότητα» που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με αυτό τον τρόπο το Πεκίνο αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, από τη μία με την οικονομία που δέχεται πιέσεις και από την άλλη με την αυξημένη διεθνή εχθρότητα, σημειώνει ο Guardian, για την πανδημία. Στην Κίνα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 82.971 κρούσματα κορωνοϊού και 4.634 θάνατοι.

«Δεν έχουμε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο για οικονομική ανάπτυξη φέτος. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξή τους, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και το παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1990, όταν η Κίνα άρχισε να δημοσιεύει τους στόχους για το ΑΕΠ, που η ηγεσία δεν ανακοινώνει στόχο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αντί για αυτό η κυβέρνηση θα δώσει «προτεραιότητα στη σταθεροποίηση της εργασίας και τη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου».

Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, για πρώτη φορά από το 1992. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενος αναταραχές στο διεθνές εμπόριο και μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, επενδύσεων και εξαγωγών.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι φέτος η αναλογία ελλείμματος- ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 3,6%, όπως και ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο γουάν σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει πραγματικά να σφίξουν το ζωνάρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι ο Λι Κετσιάνγκ επαίνεσε τον τρόπο που αντέδρασε η Κίνα στην πανδημία, είπε ότι υπήρχε «περιθώριο βελτίωσης στη δουλειά της κυβέρνησης» μια σπάνια παραδοχή για λάθη, που προκάλεσαν την οργή των Κινέζων.

«Ανούσιες τυπικότητες και γραφειοκρατία παραμένουν ένα έντονο ζήτημα. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων αποφεύγουν τα καθήκοντά τους ή είναι ανίκανοι να τα εκτελέσουν. Η διαφθορά είναι ακόμη συχνό πρόβλημα σε κάποιους τομείς. Κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού αποκαλύφθηκαν πολλοί αδύναμοι σύνδεσμοι στη διαχείριση της κρίσης της δημόσιας υγείας και άνθρωποι εξέφρασαν απόψεις και προτάσεις που αξίζουν την προσοχή μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM