Λαθρέμποροι εμπότιζαν χαρτόκουτα για τη μεταφορά ανανά με κοκαΐνη - Προορισμός και η Ελλάδα

Λαθρέμποροι εμπότιζαν χαρτόκουτα για τη μεταφορά ανανά με κοκαΐνη - Προορισμός και η Ελλάδα Facebook Twitter
Λαθρέμποροι εμπότιζαν χαρτόκουτα για τη μεταφορά ανανά με κοκαΐνη - Προορισμός και η Ελλάδα
0

Κύκλωμα κοκαΐνης από την Κολομβία εμπότιζε το χαρτόνι από τα κουτιά που μετέφεραν ανανά, με ναρκωτικά, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

Δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία, η οποία κατάφερε να «σπάσει» διεθνές κύκλωμα που μετέφερε λαθραία κοκαΐνη στην Ευρώπη από την Κολομβία εμποτίζοντας το χαρτόνι που χρησιμοποιείται σε κουτιά που μεταφέρουν ανανά και λάιμ.

Στη συνέχεια, αναλάμβαναν οι χημικοί για να αποσπάσουν την ναρκωτική ουσία από τα κουτιά.

Μια διεθνής επιχείρηση διάρκειας ενός έτους με επικεφαλής αξιωματικούς από την εθνική αστυνομία της Ισπανίας είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 18 ατόμων στην Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Κολομβία. Από την επιχείρηση κατασχέθηκε ένας τόνος κοκαΐνης.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η αστυνομία επικεντρώθηκε στις παράνομες δραστηριότητες ενός άντρα με το ψευδώνυμο «ο χειρουργός», ο οποίος είχε συλληφθεί προηγουμένως για διακίνηση ναρκωτικών. Ο άντρας αυτός είχε υπάρξει και γιατρός του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Οι αξιωματικοί παρατήρησαν ότι ο γιατρός χρησιμοποιούσε την κλινική του και άλλα μέρη ως τόπους διαπραγματεύσεων με άλλα άτομα που σχετίζονται με την έρευνα.

Λαθρέμποροι εμπότιζαν χαρτόκουτα για τη μεταφορά ανανά με κοκαΐνη - Προορισμός και η Ελλάδα Facebook Twitter
Η σπείρα εμπότιζε κουτιά από χαρτόνι για νόμιμες αποστολές ανανά και λάιμ από την Κολομβία με ποσότητες κοκαΐνης. (EPA)

Στη συνέχεια, ανακάλυψαν στοιχεία για έναν οργανισμό που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη και είχε έρθει σε επαφή με τη συμμορία ναρκωτικών των Castañas που δραστηριοποιείται στη νότια ακτή της Ισπανίας.

Η σπείρα εμπότιζε κουτιά από χαρτόνι για νόμιμες αποστολές ανανά και λάιμ από την Κολομβία με ποσότητες κοκαΐνης.

«Μικρές ποσότητες του ναρκωτικού - ποτέ πάνω από 100 γραμμάρια - τοποθετούνταν σε κάθε κουτί και αργότερα γινόταν εξαγωγή του ναρκωτικού με περίπλοκες χημικές διεργασίες στα εργαστήρια της ίδιας της συμμορίας», δήλωσε η ισπανική αστυνομία.

«Οι χημικοί της συμμορίας έφτασαν από την Κολομβία στην Ισπανία, όπου έμειναν μέχρι να μετατεθούν στη Βουλγαρία και την Ολλανδία, όπου άρχισαν να αποσπούν την κοκαΐνη από τα κουτιά. Μόλις τελείωσε η δουλειά τους, επέστρεψαν στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Κολομβία».

Η κοκαΐνη διανεμήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο δε, οι αξιωματικοί κατάσχεσαν ένα σημαντικό φορτίο με προορισμό την Ελλάδα. 5.016 κιβώτια λάιμ και 1.660 κουτιά ανανά.

«Χρησιμοποιώντας διεθνείς μηχανισμούς αστυνομικής συνεργασίας, η βουλγαρική αστυνομία και οι εισαγγελείς παρακολούθησαν στη συνέχεια την αποστολή σε μια αποθήκη στη Σόφια, όπου οι νόμιμες και παράνομες εισαγωγές έπρεπε να διαχωριστούν, με το εμποτισμένο χαρτόνι δεσμευμένο για το ειδικά κατασκευασμένο εργαστήριο».

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στην Ευρώπη και την Κολομβία. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και άλλα οκτώ διεθνή εντάλματα σύλληψης από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Εκτός από τον έναν τόνο κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη Βουλγαρία, οι ολλανδικές αρχές έχουν κατασχέσει περισσότερους από 1,2 τόνους συμπιεσμένου χαρτονιού και περισσότερα από 1.000 λίτρα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή της κοκαΐνης.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ