Μεγάλη αύξηση στις δηλητηριάσεις με απολυμαντικά παρατηρείται στις ΗΠΑ εν μέσω του κορωνοϊού. Μία τάση που σίγουρα δεν βοηθά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα διατύπωσε μια απιθανή θεωρία για αντιμετώπιση της Covid-19 με τέτοια προϊόντα.

 

Ήταν στις 23 Απριλίου όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ξεσήκωσε για μία ακόμη φορά θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς και άλλους ειδικούς, όταν δήλωσε πως ίσως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μια θεραπεία του κορωνοϊού με χορήγηση απολυμαντικών με ενέσεις.

 

Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν και πόσοι ακολούθησαν αυτή την άκρως επικίνδυνη ιδέα του Τραμπ και κατανάλωσαν τοξικά χημικά. Το Time επιχείρησε να το αποκρυπτογραφήσει αυτό, καταγράφοντας τα στοιχεία για της δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Ένωσης Κέντρων Δηλητηριάσεων, τον Απρίλιο αναφέρθηκαν 3.609 περιστατικά δηλητηριάσεων με απολυμαντικά, από 1.628 που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις δηλητηριάσεις με χλωρίνη, τον Απρίλιο καταγράφηκαν 5.739 περιστατικά, από 3.242 που ήταν τον ίδιο μήνα το 2019.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και πριν από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τα ατυχήματα με δηλητηριάσεις από χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά είχαν αυξηθεί τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 και ιδιαίτερα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο έγιναν 45.550 κλήσεις για έκθεση σε καθαριστικά, από τις οποίες οι 28.158 για καθαριστικά και οι 17.392 για απολυμαντικά. Πρόκειται για αύξηση 20,4% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019.

 

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις, αλλά και περιπτώσεις κατάποσης ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, τον μήνα που στα τέλη του ο Τραμπ έκανε τις επίμαχες δηλώσεις του.

 

Τον Μάρτιο του 2020 οι δηλητηριάσεις από απολυμαντικά ήταν αυξημένες κατά 93% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, ενώ τον Απρίλιο ήταν 121% πάνω σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Σε ό,τι αφορά τις δηλητηριάσεις από χλωρίνη, τον Μάρτιο ήταν 59% αυξημένες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και τον Απρίλιο 77% περισσότερες από ότι τον ίδιο μήνα του 2019.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr