Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 520.000 και θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. φέτος, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ασκεί πιέσεις στην οικονομία και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία.

 

Η πρόβλεψη αυτή ανακοινώθηκε από το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ινστιτούτο ανέφερε ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το οποίο αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 14,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το IAB.

 

Κατά μερικές χιλιάδες η μείωση των κρουσμάτων πριν χαλαρώσουν τα μέτρα 

 

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως προτού χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, ενώ κάλεσε να γίνουν ακόμη πιο εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ. «Δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις αντιστάσεις μας τώρα», δήλωσε ο Λαρς Σάαντε αντιπρόεδρος του RKI.

 

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 2.337 νέα κρούσματα της covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 150.383. Οι νεκροί από την επιδημία ανέρχονται σε 5.321. Ενθαρρυμένο από τον μικρότερο αριθμό των κρουσμάτων το Βερολίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι από Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης. Εξάλλου σήμερα το ΡΚΙ επεσήμανε ότι συνιστά να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για την covid-19 σε όλους όσοι εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα αναπνευστικής μόλυνσης ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή με κορωνοϊό.

 

«Τώρα που η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς (...) είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να εντοπίζουμε την covid-19 σε ανθρώπους που έχουν μόνο ήπια συμπτώματα», τόνισε ο Σάαντε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ, ενώ το κοινό κρυολόγημα δεν αλλοιώνει την εικόνα τόσο όσο τους χειμερινούς μήνες. Η χώρα πραγματοποιεί περίπου 260.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα αλλά τα εργαστήρια έχουν αποθέματα για τη διεξαγωγή 640.000 τεστ, σύμφωνα με την ένωση πιστοποιημένων εργαστηρίων της Γερμανίας.

 

Κερδισμένοι στις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές 

 

Συνεχίζεται η δημοσκοπική άνοδος των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), σε πτώση οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η ακροδεξιά (AfD), ενώ σταθερά παραμένουν τα κόμματα της Αριστεράς και των φιλελευθέρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) καταγράφουν άνοδο 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες και φθάνουν το 39%. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση και το καλύτερο ποσοστό που καταγράφουν κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

 

Ο κυβερνητικός τους εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), από την άλλη πλευρά, κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1% και το ποσοστό του είναι 16%. Πτώση κατά δύο μονάδες παρουσιάζουν και οι Πράσινοι, των οποίων το ποσοστό είναι 18%. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έχει επίσης πτώση 1% και καταγράφει πλέον μονοψήφιο ποσοστό (9%). Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς (Die Linke) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 7% και 5% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr