Κορωνοϊος: Απέτυχε η πρώτη δοκιμή φαρμάκου - Η ρεμδεσιβίρη αποδεικνύεται αναποτελεσματική

Κορωνοϊος: Απέτυχε η πρώτη δοκιμή φαρμάκου - Η ρεμδεσιβίρη αποδεικνύεται αναποτελεσματική Facebook Twitter
0

H δοκιμή αντιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, μεταδίδει το BBC.

Υπήρχε ευρεία ελπίδα ότι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) θα μπορούσε να θεραπεύσει τον Covid-19, αλλά μια κινεζική δοκιμή έδειξε ότι το φάρμακο δεν ήταν επιτυχές, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που εκδόθηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το φάρμακο δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στην κυκλοφορία του αίματος, ανέφερε. Η αμερικανική εταιρεία πίσω από το φάρμακο, η Gilead Sciences, δήλωσε ότι το έγγραφο είχε χαρακτηρίσει εσφαλμένη τη μελέτη.


Τα νέα για την αποτυχημένη δοκιμή εξαπλώθηκαν αφού ο ΠΟΥ δημοσίευσε λεπτομέρειες στη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε έκτοτε ότι η έκθεση δημοσιεύθηκε κατά λάθος.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν, οι ερευνητές μελέτησαν 237 ασθενείς, χορηγώντας το φάρμακο στους 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79, οι οποίοι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από ένα μήνα, το 13,9% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο είχαν πεθάνει σε σύγκριση με το 12,8% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Η δοκιμή σταμάτησε νωρίς λόγω παρενεργειών. «Το Remdesivir δεν συσχετίστηκε με κλινικά ή ιολογικά οφέλη», αναφέρει η περίληψη.

Η Gilead αμφισβήτησε ωστόσο όσα δημοσιεύθηκαν από τον ΠΟΥ. «Πιστεύουμε ότι η ανάρτηση περιείχε ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη», δήλωσε εκπρόσωπος της Gilead, προσθέτοντας ότι  δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ασαφή, αν και οι τάσεις στα δεδομένα υποδηλώνουν πιθανό όφελος από το remdesivir, ιδιαίτερα μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία νωρίς», είπε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει το τέλος των δοκιμών για το φάρμακο, και πολλές  δοκιμές σύντομα θα παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα για τη χρήση του φαρμάκου. Εκτός της Κίνας, κλινικές δοκιμές με το συγκεκριμένο φάρμακο γίνονται επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται προσεχώς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Εκατοντάδες επιχείρησεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής στην αμερικανική πολιτεία
THE LIFO TEAM