Μπορεί το καλοκαίρι να σκοτώσει τον κορωνοϊό; Ο Δρ. Φαούτσι απαντά για το αν η ζέστη θα αναχαιτίσει την πανδημία

Μπορεί το καλοκαίρι να σκοτώσει τον κορωνοϊό; Ο Δρ. Φαούτσι απαντά για το αν η ζέστη θα αναχαιτίσει την πανδημία Facebook Twitter
0

Στο ερώτημα για τον ζεστό καιρό και το πώς θα επηρεάσει τον κορωνοϊό, που πολλοί χαρακτηρίζουν κρίσιμο, απαντά ο Δρ. Άντονι Φαούτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ για μολυσματικές ασθένειες.

Ο Φαούτσι ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, το καλοκαίρι.

Ο επιστήμονας δήλωσε στο ABC «Good Morning America» ότι υπάρχει ένα προηγούμενο με άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη, που «όταν ο ιός θερμαίνεται, μειώνεται η ικανότητά του να αναδιπλασιαστεί, να εξαπλωθεί».

Ωστόσο, ο Φαούτσι πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποθέσουμε ότι θα μας σώσει μια αλλαγή του καιρού, πρέπει να συνεχίζουμε να υποθέτουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει. Αν τελικά ο καιρός βοηθήσει, τότε αυτό θα είναι καλό, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτό».

Πρόσφατα, ο Άντονι Φαούτσι υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ο νέος κορωνοϊός να έχει εποχιακό χαρακτήρα επειδή είναι απίθανο να τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Είπε ότι ο ιός είναι απίθανο να εξαλειφθεί εντελώς από τον πλανήτη φέτος και πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης.

Ο επιστήμονας ρωτήθηκε και για ρεπορτάζ των New York Times με έρευνα που δείχνει ότι ο κορωνοϊός που εξαπλώθηκε στη Νέα Υόρκη στα μέσα Φεβρουαρίου προέρχεται κυρίως από την Ευρώπη και όχι από την Ασία. «Νομίζω ότι είναι ίσως σωστό», δήλωσε. Σημειώνει ότι «η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο αρκετά γρήγορα μετά την εξάπλωση στη Κίνα».

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να επηρεάσει τον ιό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και έχουν αδύναμα δεδομένα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσαν οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής.

Σε όλες σημειώνεται το προηγούμενο άλλων κορωνοϊών και η γρίπη, αλλά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο COVID-19 θα ανταποκριθεί παρομοίως σε συνθήκες καλοκαιριού.

Ορισμένες μελέτες που περιγράφονται στην έκθεση διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας, οδήγησε σε μείωση της μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε είχαν ελαττώματα, ανέφερε η έκθεση.

Μια πρώιμη μελέτη από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας υποδεικνύει ότι για κάθε αύξηση 1 βαθμού Κελσίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι καθημερινές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων μειώθηκαν κατά 36-57%, αλλά τα αποτελέσματα δεν δίνουν την εικόνα από ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα.

Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% της παγκόσμιας μετάδοσης έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου όταν οι θερμοκρασίες ήταν 3-17 βαθμοί Κελσίου. Η μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικές μεταβλητές όπως τα μέτρα της κάθε χώρας και τα τεστ.

«Δεδομένου ότι χώρες που σήμερα έχουν καλοκαιρινό κλίμα, όπως η Αυστραλία και το Ιράν, αντιμετωπίζουν ταχεία εξάπλωση του ιού, αυτό σαν παρατήρηση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί», αναφέρει η έκθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ