Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 41 μαχητές της κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς οι μάχες στη χώρα μαίνονται εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

 

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ δημοσίευσε στα social media φωτογραφίες με νεκρούς σε πεδία μαχών, αναφέροντας ότι πρόκειται για μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

 

Την Κυριακή, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία drones τουρκικής κατασκευής, της αντίπαλης πλευράς, κοντά στην πόλη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Επιπλέον, καταρρίφθηκε μεταγωγικό αεροσκάφος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, για το φορτίο του οποίου οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές.

 

Το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφεραν οι δυνάμεις του Χάφταρ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση της Τρίπολης έλεγε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά.

 

Οι εχθροπραξίες στη Λιβύη συνεχίζονται, παρά τη νέα έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 16 κρούσματα και ένας θάνατος, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας, που είναι σε κατάσταση διάλυσης εξαιτίας του πολέμου.

 

«Η πανδημία του Covid-19, που εξαπλώνεται στη Λιβύη όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα ούτε διαχωρισμούς και αποτελεί ξεκάθαρα τη σοβαρότερη άμεση απειλή για την ευημερία και την υγεία του λιβυκού λαού» τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, που εκτιμά ότι 890.000 άνθρωποι στη χώρα χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ