Guardian για Βραζιλία: Τα επίσημα στοιχεία αγνοούν ένα «βουνό» θανάτων από κορωνοϊό

Guardian για Βραζιλία: Τα επίσημα στοιχεία αγνοούν ένα «βουνό» θανάτων από κορωνοϊό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Nicoló Lanfranchi/The Guardian
0

Σε εκτενές του δημοσίευμα, ο Guardian, φέρνει στο φως την ανησυχία γιατρών στην Βραζιλία οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στα επίσημα στατιστικά δεν έχει συμπεριληφθεί ένα «βουνό θανάτων» από κορωνοϊό

H Isabella Rêllo, μία γιατρός που εργάζεται σε ΜΕΘ νοσοκομείων του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατήγγειλε σε ανάρτησή της στο Facebook λιγότερες αναφορές περιστατικών αμφισβητώντας ευθέως τους επίσημους αριθμούς. Η Βραζιλία είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ήδη μετρά 9.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανάμεσά τους ηθοποιοί, τραγουδιστές, υπουργοί και ο Fabio Wajngarten, γραμματέας Τύπου του Προέδρου Μπολσονάρου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, με δεκατέσσερα εκατομμύρια να ζουν σε πυκνοκατοικημένες φαβέλες - συχνά χωρίς τις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, τους παράτυπα εργαζόμενους να πασχίζουν καθώς τα εισοδήματά τους χάνονται, η κοινωνική απομόνωση είτε αποτελεί πρόκληση είναι απλά αδύνατη. Σημειώνεται ότι κρούσμα κορωνοϊού σημειώθηκε και στο δάσος του Αμαζονίου καθώς προσβλήθηκε μια 19χρονη ιθαγενής σε χωριό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου χαρακτήρισε τον κορωνοϊό «μία μικρή γρίπη» και υποστήριξε πως οι Βραζιλιάνοι πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας καθώς «δεν κολλούν τίποτα». «Βλέπεις έναν τύπο να πηδά μέσα στα απόβλητα, να βγαίνει και δεν του έχει συμβεί τίποτα» είπε πριν λίγες μέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Αυτή την εβδομάδα, ο Edmar Santos, πολιτειακός υπουργός Υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε πως σε πολιτειακό επίπεδο μπορεί να αντιστοιχούν 50 έως 100 μολύνσεις για κάθε ένα από τα 1.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο επίσημος αριθμός των 359 θανάτων στη Βραζιλία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Fernando Bozza, ερευνητής λοιμωδών ασθενειών στο κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο Fiocruz. «Υπάρχει "ένα βουνό" από θανάτους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία και δεν έχουν καταγραφεί», υπογραμμίζει. Η Rêllo, που εργάζεται σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία στο Ρίο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων απαιτούν έως και επτά ημέρες.

Η ίδια αντιμετώπισε τρεις θανάτους από κορωνοϊό μόνο κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο έλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων μετά τον θάνατο των ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν καταμετρήθηκαν. Παράλληλα σημειώνεται πως και τα συστήματα καταγραφής ποικίλουν καθώς είναι και χειρόγραφα και ηλεκτρονικά. Η ίδια υποστηρίζει ότι από όσα βλέπει και όσα μαθαίνει ο πραγματικός αριθμός δεν ταιριάζει με αυτόν που αποκαλύπτεται. Τόσο εκείνη, όσο και άλλοι γιατροί, εκφράζουν την ανησυχία τους για ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας πριν την κορύφωση της πανδημίας. «Είναι χαοτικά, πολλές περιπτώσεις καταφτάνουν», δήλωσε ο Rodolfo Espinoza, ένας γιατρός που εργάζεται στις ΜΕΘ του Ρίο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ύποπτα περιστατικά χωρίς διάγνωση».

Στην πολιτεία του Σάο Πάολο, την πιο πυκνοκατοικημένη της Βραζιλίας με 44 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί 4.048 κρούσματα. Ωστόσο, μέχρι και την Τετάρτη, σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Υγείας José Germann, εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα από 16.000 τεστ. Στο δημόσιο νοσοκομείο Emílio Ribas στο Σάο Πάολο, χρειάζονται έως και 15 ημέρες για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σύμφωνα με την Ana Ribeiro, συντονίστρια της επιδημιολογικής υπηρεσίας. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν την κατάστασή τους», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S Paulo πραγματοποιούνται την ημέρα 30 έως 40 ταφές ανθρώπων που παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει διάγνωση. 

Η μη κερδοσκοπική Viva Rio λειτουργεί έξι κέντρα υγείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όλα κοντά σε φαβελές, και σχεδόν όλα από αυτά εξετάζουν ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. «Επιλέγω μόνο τα πιο ευάλωτα ή πιο σοβαρά περιστατικά για τεστ. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει κάνει τεστ», αναφέρει ο γενικός συντονιστής José Pacheco. Το São Gonçalo, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ρίο, μετράει δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα με την Fabíola Lima, κάτοικο της πόλης και οικονομολόγο να πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά άλλα. Ζει με τις τρεις αδελφές της, οι οποίες επισκέφθηκαν ιδιωτικά νοσοκομεία αφού παρουσίασαν τυπικά συμπτώματα κορωνοϊού. Τους είπαν πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεστ και τους ζητήθηκε να πάνε στο σπίτι τους. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν προσμετρήθηκε στις επίσημες στατιστικές.

Παρά τις επιδημικές εκρήξεις των τελευταίων ετών οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις της Βραζιλίας μείωσαν τα κονδύλια επιστήμης και τεχνολογίας, ανέφερε ο Rodrigo Brindeiro, μοριακός βιολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Η αποτυχία μας ήταν μακροπρόθεσμη», είπε. «Γνωρίζουμε ότι εάν ο τρόπος διάγνωσης δεν βελτιωθεί γρήγορα, θα υπάρξει μεγάλη εξάπλωση στις φαβέλες του Ρίο και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό». Σε e-mail το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 40.000 τεστ έχουν παραδοθεί αυτή την εβδομάδα ενώ «χρειάζονται» άλλα 15 εκατομμύρια. Τα έγγραφα υπουργείου Υγείας που σταλεί σε πολιτείες και πόλεις ανέφεραν ότι τα τεστ ήταν κατά πάσα πιθανότητα μόλις 25% ακριβή στη διάγνωση των αρνητικών περιπτώσεων.

Αναζήτηση για αξιόπιστη πληροφόρηση

Καθώς οι Βραζιλιάνοι αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την απαίτηση του Μπολσονάρου να επιστρέψουν στις δουλειές τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί αναζήτησαν αξιόπιστες, επιστημονικές πληροφορίες. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας, η Folha de S Paulo, την οποία ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε «σκουπίδι», ανέφερε ρεκόρ 70 εκατομμυρίων αναγνωστών τον Μάρτιο. Μία τηλεοπτική συνέντευξη με τον βιολόγο Atila Iamarino Iamarino στην τηλεοπτική εκπομπή Roda Viva σημείωσε ρεκόρ και έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές στο YouTube ενώ εκφράστηκε η ανησυχία για την έλλειψη τεστ. «Τα τεστ είναι ο φακός με τον οποίο μπορείτε να δείξετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να ξέρετε τι συμβαίνει εκεί», δήλωσε ο Iamarino. «Χωρίς αυτόν το φακό, αυτό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ένα κερί», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ