«Καμπανάκι» από ινστιτούτο Ντελόρ: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της ΕΕ

«Καμπανάκι» από ινστιτούτο Ντελόρ: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της ΕΕ Facebook Twitter
EPA
0

Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, μπορεί να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ του Παρισιού.

«Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων. Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο o Σεμπαστιάν Μαγιάρ. «Μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος. Μετά την Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος. Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα. Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις», τόνισε στο dpa ο Μαγιάρ.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες απαιτούν λόγω της κρίσης τα λεγόμενα ομόλογα κορωνοϊού, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, όμως η Γερμανία και άλλες χώρες τα απορρίπτουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ίδρυσε το ομώνυμο Ινστιτούτο για Ευρωπαϊκά Θέματα το 1996.

Ο 94χρονος Γάλλος, ο οποίος ηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, έκρουσε ήδη στα τέλη του περασμένου μήνα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη λόγω της έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την κρίση του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ