Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
6

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Κίνας λέει ψέματα για τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού και ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων και των ασθενών, σύμφωνα με έκθεσή τους την οποία επικαλέστηκαν  μέλη του Κογκρέσου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε ότι η απόρρητη έκθεση επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς» του, συνόψισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε ήδη: η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες», υπερθεμάτισε ο Γουίλιαμ Τίμονς, Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της», πρόσθεσε.

Ο Μάικ Μακόλ, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισήμανε επικαλούμενος την έκθεση πως οι κινεζικές αρχές «κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια» COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικρίνει με σφοδρότητα την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, της προσάπτει έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά μέχρι χθες, δεν είχε κατηγορήσει τόσο καθαρά το Πεκίνο πως ψεύδεται για τους απολογισμούς που δημοσιοποιεί.

Προχθές Τρίτη η συντονίστρια του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε επίσης να υποστηρίζει πως οι απολογισμοί που δίνει η Κίνα είναι υποτιμημένοι.

«Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ' ό,τι φοβόταν», είπε η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, υπό το φως «αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία», τονίζοντας «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

Η Κίνα, όπου ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3.312 θανάτους επί συνόλου 81.554 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη. Οι αριθμοί είναι συγκριτικά χαμηλοί σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 είχε στοιχίσει ως χθες τη ζωή σε 4.600 ανθρώπους και ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει πάνω από 209.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί λένε επίσης πως τα κινεζικά στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα. Βασίζονται κυρίως στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν τα δοχεία με την τέφρα συγγενών τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού στην πόλη Ουχάν, όπου άρχισε η επιδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ