Βέλγιο: Αφίξεις ρεκόρ σε φορτία κοκαΐνης - Οι έμποροι σπεύδουν να «προλάβουν» τον κορωνοϊό

Βέλγιο: Αφίξεις ρεκόρ σε φορτία κοκαΐνης - Οι έμποροι σπεύδουν να «προλάβουν» τον κορωνοϊό Facebook Twitter
1

Είτε σε βαλίτσες μέσα σε αεροσκάφη, είτε στο φορτίο δεξαμενόπλοιων, η αποστολή κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στο Βέλγιο έφθασε σε δυσθεώρητα επίπεδα μέσα στον Μάρτιο, με τους ναρκεμπόρους να έχουν προβλέψει τη δραστική μείωση των ταξιδιών και την ανάσχεση των εμπορικών συναλλαγών, λόγω κορωνοϊού.

Τη διαπίστωση κάνει ο επικεφαλής των βελγικών τελωνειακών αρχών Κρίστιαν Φαντερβέρεν, έπειτα από μία σειρά κατασχέσεων μέσα στον Μάρτιο στη χώρα, η οποία θεωρείται μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη, λόγω του μεγάλου εμπορικού λιμένα της Αμβέρσας.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση των κατασχέσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής των τελωνείων.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «οι λατινοαμερικάνικες Μαφίες οργανώθηκαν και τοποθέτησαν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ναρκωτικών στα εμπορευματοκιβώτια, γνωρίζοντας πως οι μεταφορές των φορτίων αυτών προς την Ευρώπη θα μειωθούν στους επόμενους μήνες».

Στον λιμένα της Αμβέρσας, συνολικά πάνω από 1,5 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν κατά τρεις ελέγχους των τελωνείων μεταξύ 27 και 30 Μαρτίου.

«Τρεις φορές "μπίνγκο"», δήλωσε ο ίδιος, καθώς μία κατάσχεση 300 ή 700 κιλών κοκαΐνης τη φορά δεν είναι σύνηθες φαινόμενο αυτήν την εποχή του έτους, καθώς απέχει πολύ ακόμη από τα Χριστούγεννα, όπου «κατά παράδοση» κορυφώνεται η χρήση της στην Ευρώπη.

Αλλά υπήρχε κι άλλη μία έκπληξη για τις τελωνειακές αρχές: κοντά 350 κιλά κοκαΐνη κατασχέθηκαν στις 16 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών κατά την άφιξη μίας πτήσης από τη Δομινικανή Δημοκρατία. «Σε συνήθεις συνθήκες διαπιστώνονται κατασχέσεις 1 κιλού, ενάμιση κιλού, δύο κιλών. Ποτέ σε μία τέτοια ποσότητα» μέσα σε αποσκευές, τόνισε.

Το ναρκωτικό βρισκόταν κλεισμένο σε «οκτώ αποσκευές» που τοποθετήθηκαν στην αποθήκη, καθώς κανένας δεν ήλθε να τις ζητήσει κατά την άφιξή τους και «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη», τονίζει ο Φαντερβέρεν. Η κίνηση στα δύο αεροδρόμια Ζάβεντεμ και Σαρλερουά των Βρυξελλών έχει μειωθεί σημαντικά, με το δεύτερο να έχει κλείσει εντελώς στις 24 Μαρτίου.

Όσο για τον λιμένα της Αμβέρσας, τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το ολλανδικό Ρότερνταμ, οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην επαγγελματική δραστηριότητα είναι πέρα για πέρα εμφανείς, καθώς πολλές από τις εργασίες των εταιρειών διαμεταφοράς γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τον Φαντερβέρεν. Όπως τονίζει ο ίδιος κι οι τελωνειακοί «προσπαθούμε να μειώσουμε τους δια ζώσης ελέγχους, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης».

Το 2019, οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Αμβέρσα είχαν φθάσει τον αριθμό ρεκόρ των 62 τόνων, με το ναρκωτικό να προέρχεται κυρίως από τρεις χώρες: τη Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Κολομβία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια