Κορωνοϊός στην Αυστρία: Σχεδόν 4.500 κρούσματα συνολικά - Στόχος τα 15.000 τεστ την ημέρα

Κορωνοϊός στην Αυστρία: Σχεδόν 4.500 κρούσματα συνολικά - Στόχος τα 15.000 τεστ την ημέρα Facebook Twitter
EPA
0

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Αυστρίας, που δόθηκαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, 4.486 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα ενώ 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Έπειτα από την ιδιαίτερα χαμηλή ημερήσια ποσοστιαία αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστρία, που καταγράφηκε προχθές στο 15%, ως το χαμηλότερο ποσοστό ημερήσιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα, πριν από έναν μήνα, η αύξηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν στο 24,14%. Η πορεία της νόσου στη διάρκεια της περασμένης, πρώτης εβδομάδας που ίσχυσε στην Αυστρία ο «περιορισμός εξόδου», είχε οδηγήσει αρχικά σε συγκράτηση της ραγδαίας ποσοστιαίας αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, όπως διαπιστώνονταν από τα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Μέχρι τώρα, συνολικά 28.391 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν υποβληθεί σε τεστ διάγνωσης του ιού και, σύμφωνα με σημερινές εξαγγελίες του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση επιδιώκει μία σημαντική αύξηση των διενεργούμενων τεστ έως και σε 15.000 την ημέρα. Από το σύνολο των 4.486 έως σήμερα το πρωί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται και πάλι στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.067, ενώ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, που χθες είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 764.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 610 κρούσματα, Βιέννη (562), Στυρία (504), Σάλτσμπουργκ (405), Φόραλμπεργκ (354), Καρινθία (135) και Μπούργκενλαντ (85).

Στόχος τα 15.000 τεστ την ημέρα 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης του νέου κορωνοϊού μέχρι και σε 15.000 την ημέρα, τόνισε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

«Ο σημαντικότερος στόχος είναι: τεστ, τεστ, τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και τους υπουργούς Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ. Ο ίδιος ζήτησε από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και από τον υπουργό Υγείας να κάνουν τα πάντα για να αυξηθούν οι δυνατότητες για τεστ, «τα οποία θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε σε περίπου 15.000 ημερησίως», ενώ θα εφαρμοστούν και τα «γρήγορα τεστ» ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, μπορεί αυτά τα «γρήγορα τεστ» να μην είναι της ίδιας ποιότητας, ωστόσο αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα «για να μπορούμε να κάνουμε τεστ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και όχι μόνον σε λίγους». Ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι το μεγάλο θέμα αυτή την στιγμή είναι το πόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί και πως σε αυτό η «ειλικρινής απάντηση» είναι ότι δεν μπορεί να γίνει έγκυρη πρόβλεψη χωρίς αριθμητικά στοιχεία, ζήτησε υπομονή έως την Παρασκευή που, όπως είπε, η κυβέρνηση θα έχει αυτούς τους αριθμούς και θα ενημερώσει κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα και ποιο σενάριο πρέπει να αναμένεται.

Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπαθώντας να μετριάσει τις ελπίδες ότι μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου, οι περιορισμοί θα ανήκουν ήδη στο παρελθόν, επισήμανε πως «μετά το Πάσχα θα είμαστε σε μία φάση, η οποία θα μοιάζει περισσότερο με την σημερινή, παρά με την κανονική κατάσταση». Στόχος όμως είναι με την 14η Απριλίου να ανασταλούν σταδιακά τα μέτρα και υπογραμμίζεται το «σταδιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η ζωή από το σήμερα στο αύριο δεν θα είναι πάλι όπως ήταν».

Έκκληση για τήρηση των κανόνων 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό να τηρήσει τους ισχύοντες κανόνες σε σχέση με τους περιορισμούς εξόδου, τονίζοντας πως «είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξουν καταστάσεις όπως στην Ιταλία ή στην Ισπανία». Ευχαριστώντας όλους αυτούς «που τηρούν πειθαρχημένα τα μέτρα», ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών «να τιμωρούνται εκείνοι οι οποίοι δεν τα τηρούν και θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία όλων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ