Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 κρούσματα - Τραμπ: «Ο κόσμος πληρώνει την καθυστέρηση της Κίνας»

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 κρούσματα - Τραμπ: «Ο κόσμος πληρώνει την καθυστέρηση της Κίνας» Facebook Twitter
3

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊου και καταμετρούν 154 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Επομένως, οι ΗΠΑ είναι η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και η Νότια Κορέα. Σε παγκόσμια κλίμακα, καταμετρώνται περισσότερα από 220.000 κρούσματα και ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου έως τις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που υπερβαίνει πλέον τα 10.700, θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες ημέρες, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ που θα γίνουν. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή, έχει καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (άνω των 4.000).

Τραμπ: Ο κόσμος πληρώνει την καθυστέρηση της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι ο κόσμος πληρώνει «το υψηλό τίμημα» της αρχικής καθυστέρησης της Κίνας να δώσει πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό. «Θα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ' όπου ξεκίνησε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινέζικος ιός».

«Ο κόσμος πληρώνει υψηλό τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Ουχάν της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Πεκίνο επικρίθηκε αρχικά για έλλειψη διαφάνειας και μια σχετική καθυστέρηση στην αντίδρασή του. Όμως στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα καραντίνας και η επιδημία επιβράδυνε, αν και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

Για πρώτη φορά σήμερα, οι κινεζικές αρχές δεν ανέφεραν κανένα εγχώριο κρούσμα. «Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Κρουαζιερόπλοια ως πλωτά νοσοκομεία 

Κρουαζιερόπλοια μπορεί να διαμορφωθούν σε πλωτά νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος του ομίλου Carnival Μίκι Άρισον «έκανε μια πολύ γενναιόδωρη πρόταση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είπε ότι είχε ορισμένα πλοία που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό που κάνουμε», εξήγησε, καθώς τα πλοία αυτά «είναι μεγάλα και έχουν πολλές καμπίνες».

«Αν έχουμε ανάγκη από πλοία, πολλές καμπίνες, θα είναι δεμένα στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλα λιμάνια», διευκρίνισε. «Εκτιμάμε την πρόταση της Carnival», του μεγαλύτερου ομίλου κρουαζιεροπλοίων παγκοσμίως, τόνισε διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί ακόμη την πρόταση. Ενώπιον της κατακόρυφης αύξησης των ασθενών του Covid-19 και για να ελευθερωθούν νοσοκομειακές κλίνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε το πλωτό νοσοκομείο USNS Comfort με σχεδόν 1.000 δωμάτια προς τη Νέα Υόρκη, την ώρα που η ομώνυμη Πολιτεία είναι από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία.

Δεν είναι γνωστό πότε θα φθάσει το πλοίο στην πρώτη αμερικανική μητρόπολη. Ο τομέας της κρουαζιέρας έχει βυθιστεί σε μείζονα κρίση από τότε που άρχισε αυτή η υγειονομική κρίση, όταν αρκετά πλοία εγκλωβίστηκαν λόγω των κρουσμάτων μόλυνσης μέσα σε αυτά. Στις 13 Μαρτίου ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των κρουαζιέρων από τις ΗΠΑ προς το εξωτερικό για 30 ημέρες.

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 κρούσματα - Τραμπ: «Ο κόσμος πληρώνει την καθυστέρηση της Κίνας» Facebook Twitter
To Διεθνές Αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγου, 19.03.2020 (ΕΡΑ)

Νέα ταξιδιωτική οδηγία 

Η Ουάσινγκτον, με νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε απόψε για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, τους καλεί να μην φεύγουν στο εξωτερικό για κανέναν λόγο και όσοι βρίσκονται σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν αυτό είναι εφικτό. Η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εκδόθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι "επιπέδου 4" και αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πόσο λυπηρό το γεγονός, ότι ένας τυχαίος ανίκανος με τα κατάλληλα connections και "ανταλλάγματα" βρέθηκε στη λάθος θέση, την λάθος ώρα. Όχι για τον ίδιο (φυσικά), για τον λαό του. Και τον πλανήτη, κατ' επέκταση.Και δεν είναι ο μόνος που διαχειρίζεται την κατάσταση, όσο πιο λάθος θα μπορούσες να είχες κάνει, που να διέθετες και I.Q. waaaaaay sub zero. Όλοι οι όμοιοί του και φιλαράκια του, για όσο συμπνέουν τα προσωπικά τους συμφέροντα of course, (Μπολσονάρου, Τζόνσον, Ερντογάν, Κιμ) κυλιούνται στον ίδιο βούρκο.
"Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊου και καταμετρούν 154 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς."Πηγή: www.lifo.grΟ επικεφαλής των καμπαλέρος ανεύθυνος Πρόεδρος, τα ρίχνει - βεβαίως, βεβαίως - στην Κίνα ξανά.Που επί 2 μήνες ασχολείτο με άλλα ενώ η ανθρωπότητα ήταν σε συναγερμό, φταίει η Κίνα επίσης.