Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν: Αποχωρούν οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν - Μετά από 18 χρόνια πολέμου

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν: Αποχωρούν οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν - Μετά από 18 χρόνια πολέμου Facebook Twitter
0

Συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, υπέγραψαν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

Η ιστορική συμφωνία που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» ότι θα διακόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα και θα συνεχίσουν να μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν σε αυτήν τη συμφωνία αφού παραδέχτηκαν ότι ήταν ανέφικτη μια στρατιωτική νίκη τους στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία όμως «δεν θα σημαίνει τίποτα» αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων, συνέχισε.

Ο Πομπέο κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να ενστερνιστούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά το 2001 και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα. Σημείωσε πάντως πως θα πρέπει να μελετηθούν ορισμένα σημεία στη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Όπως είπε, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τους Ταλιμπάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ