Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Τρίτη στο Νέο Δελχί της Ινδίας, μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών, στις μαζικές κινητοποιήσεις που προκάλεσε ένας νέος νόμος για την ιθαγένεια.

 

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος αυτός βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους της Ινδίας και αντίκειται στο Σύνταγμα της Ινδίας: ο θεμελιώδης νόμος εγγυάται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, καπνογόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και άλλα μέσα, αλλά δυσκολεύτηκαν να απωθήσουν πλήθη που πέταγαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έφεραν όπλα.

 

Ανώτερο στέλεχος νοσοκομείου της πρωτεύουσας, ο Σουνίλ Κουμάρ, επισήμανε πως τουλάχιστον δεκαπέντε από τους 189 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα εκτεταμένα επεισόδια και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Τα αιματηρά επεισόδια, που ξέσπασαν καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνουν την ένταση στη χώρα, ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του νέου νόμου για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του εθνικιστή ινδουιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

 

Κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας εκφράζουν ανησυχία ότι τα βίαια επεισόδια θα επαναληφθούν σήμερα.