Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015

Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015 Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Δικαστήριο της Κίνας καταδίκασε χθες Δευτέρα σε δεκαετή φυλάκιση τον βιβλιοπώλη Γκούι Μίνχαϊ με την κατηγορία ότι παρείχε απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό.

Η καταδίκη αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου την αυστηρή κριτική στο Πεκίνο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους επικριτές του. Ο Γκούι, 55 ετών, καταδικάστηκε από δικαστήριο στην ανατολική πόλη Ningbo. Σύμφωνα δήλωση του δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά, ο Γκούι παραδέχτηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση.

Ο Γκούι εξαφανίστηκε το 2015 ενώ είχε επισκεφθεί το εξοχικό του στην Ταϊλάνδη. Αργότερα επανεμφανίστηκε στην κινεζική κρατική τηλεόραση, ομολογώντας ένα υποτιθέμενο τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί μεθυσμένος περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα. Η καταδίκη του Γκούι, ο οποίος γεννήθηκε στην ανατολική Κίνα αλλά πολιτογραφήθηκε Σουηδός στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δημιούργησε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Κίνα να προειδοποιεί δημοσίως τη Σουηδία να μην παρεμβαίνει στην υπόθεση. 

Ο Γκούι εργαζόταν για τον εκδοτικό οίκο Mighty Current στο Χονγκ Κονγκ. Εκμεταλλευόμενος τις ελευθερίες τις οποίες χαίρει η ημι-αυτόνομη κινεζική περιοχή ο εκδοτικός οίκος εξέδιδε βιβλία με πικάντικες ιστορίες για την προσωπική ζωή Κινέζων αξιωματούχων, τα οποία ήταν απαγορευμένα στην ηπειρωτική Κίνα. Ανάμεσα στους αξιωματούχους ήταν και ο πρόεδρος Σι. Ο Γκούι και τέσσερις άλλοι συνάδελφοί του εξαφανίστηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015. Όλοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από εκείνον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι έγιναν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κινεζικής καταγωγής Σουηδού πολίτη Γκούι Μίνχαϊ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιζιάν όταν ρωτήθηκε αν Σουηδοί διπλωμάτες έχουν επαφή με τον Γκούι, απάντησε ότι οι προξενικές επισκέψεις έχουν εν γένει ανασταλεί λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και θα επαναληφθούν όταν λυθεί το πρόβλημα. Το κινεζικό υπουργείο επεσήμανε εξάλλου ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Σουηδία έχουν επηρεαστεί κατά τι από την υπόθεση του Γκούι.

Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015 Facebook Twitter
ΕΡΑ

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Γκούι. «Πάντα ήμασταν ξεκάθαροι στο αίτημά μας ότι ο Γκούι Μίνχαϊ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορέσει να επανενωθεί με την κόρη του, την οικογένειά του και το αίτημα αυτό παραμένει», τόνισε η Λίντε σε συνέντευξή της στο σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Φυσικά ζητάμε άμεση πρόσβαση στον Σουηδό πολίτη μας ώστε να του προσφέρουμε την προξενική υποστήριξη που δικαιούται», πρόσθεσε η ίδια.

 

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM