Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη

Βανουάτου: Γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη Facebook Twitter
Το Βανουάτου είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη
0

Ένα από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του πλανήτη μας βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι το Βανουάτου.

Η χώρα που αποτελείται από σχεδόν 80 νησιά και βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευτυχισμένα έθνη στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Happy Planet.

Για την κατάταξη αυτής της λίστας λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ευημερία του έθνους, το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα ανισοτήτων, αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα. Τι κάνει όμως τόσο ευτυχισμένη αυτή τη μικροσκοπική χώρα;

Το BBC επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο είναι πως από το 1980- όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το Βανουάτου από τη γαλλο-βρετανική κυριαρχία- η γη ανήκει μόνο σε γηγενείς πολίτες και δεν μπορεί να πωληθεί σε ξένους. Έρευνα του 2011, από την εθνική στατιστική υπηρεσία του Βανουάτου, έδειξε ότι οι άνθρωποι με πρόσβαση στη γη είναι, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν έχουν.

Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα των 298.000 κατοίκων ζουν σε αγροτικές περιοχές και η πλειονότητα έχουν πρόσβαση σε γη στην οποία μπορούν να ζήσουν και να καλλιεργήσουν. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ανταλλάσσονται χωρίς χρήματα αγαθά όπως γουρούνια, γλυκοπατάτες ή kava, ένα ντόπιο είδος πιπεριάς.

Μια άλλη πηγή ευτυχίας είναι η ισχυρές συνδέσεις των νησιωτών με την παράδοση, σύμφωνα με το BBC, αλλά και τα τοπία, που ποικίλουν από τα βραχώδη όρη μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Παρόλα αυτά, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές και τα τελευταία χρόνια τα νησιά απειλούνται από το γεγονός ότι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, αλλά και από τις αλλαγές του καιρό.

Μάλιστα, του Βανουάτου θεωρείται η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έκθεση του 2014 από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, το 2015 ο κυκλώνας Παμ σάρωσε τα νησιά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και άφησε 75.000 ανθρώπους άστεγους. Όμως, οι κάτοικοι γρήγορα άρχισαν να ξαναχτίζουν τα χωριά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM