Ο κοροναϊός πλήττει και την παγκόσμια οικονομία- ΔΝΤ: Αρνητικές συνέπειες

Ο κοροναϊός πλήττει και την παγκόσμια οικονομία- ΔΝΤ: Αρνητικές συνέπειες Facebook Twitter
Ο νέος κοροναϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο νέος κοροναϊός, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκανε λόγο για αρνητικές συνέπειες τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές.

«Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του SARS που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003», είπε η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «Θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί».

Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου. «Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις», πρόσθεσε.

Ράις: Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είχε διαβεβαιώσει πως το Ταμείου παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό. Οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας, συμπλήρωσε.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις και πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος.

«Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM