Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοροναϊό

Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοροναϊό Facebook Twitter
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός. 

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται ενώ πάνω από 8.200 χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως ιός που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα στην Γουχάν, έχει πλέον εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες και αποτελεί κίνδυνο. 

Η απόφαση των ειδικών που συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν «σχεδόν ομόφωνη». Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ, τόνισε σε συνέντευξη τύπου πως μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας. Κατά τον ίδιο, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «ψήφο περιφρόνησης» προς την Κίνα. «Πιστεύω ότι σύντομα θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού», είπε ο Άντανομ.

Η κήρυξη έκτακτης υγειονομικής κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί προειδοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη πως η κατάσταση θεωρείται σοβαρή από το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο παγκοσμίως. Οι οδηγίες του ΠΟΥ δεν είναι δεσμευτικές και οι κυβερνήσεις των κρατών θα πρέπει τώρα να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για το κατά πόσο θα κλείσουν σύνορά τους, θα ακυρώσουν πτήσεις ή θα ελέγχουν ταξιδιώτες που καταφτάνουν στα αεροδρόμια και στα λιμάνια τους από άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 8.235 κρούσματα. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, 171 άνθρωποι έχουν πεθάνει και μόλις 143 θεωρείται πως έχουν ιαθεί πλήρως. Πριν λίγες ημέρες, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως ο 2019-nCoV μεταδίδεται πριν καν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάσχεση της εξάπλωσης του.

Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοροναϊό Facebook Twitter
Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού

  

Τα κρούσματα ανά περιοχή: 

Στην ενδοχώρα της Κίνας: 8.124
Ταϊλάνδη: 14
Ιαπωνία: 11
Χονγκ Κονγκ: 10
Σιγκαπούρη: 10
Αυστραλία: 9
Ταϊβάν: 9

Μαλαισία: 8

Μακάου: 7

Γαλλία: 5

ΗΠΑ: 5

Γερμανία: 4

Νότια Κορέα: 4

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 4

Καναδάς: 3

Βιετνάμ: 2

Καμπότζη: 1

Φινλανδία: 1

Ινδία: 1

Νεπάλ:1 

Φιλιππίνες :1

Σρι Λάνκα: 1

Ενώ 7 από τα κρούσματα εκτός Κίνας αφορούν σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν στην Ασία και μολύνθηκαν στη χώρα διαμονής τους από άλλους που είχαν ταξιδέψει, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι δεν συντρέχει ακόμα λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια ή οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα. «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής.

«Θα προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια»

 

Εν τω μεταξύ, ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιδημία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. «Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωνε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο Ντέιβιντ Φίσμαν, και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM